Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akuten i Avesta bäst i Sverige

Marie-Louise Albertsson, verksamhetschef på akuten i Avesta, är glad och stolt över sin personal. Akuten i Avesta har landets kortaste väntetider.

Ett besök på akuten i Avesta tar i genomsnitt en timme och 48 minuter. Genomsnittet i landet är en timme längre. Värst är Sahlgrenska i Göteborg, där ett besök på akuten tar fyra timmar och 20 minuter.
– Vi har en bra personal och vi arbetar mycket med kvalitetsfrågor, och där ju väntetiden viktig, säger Marie-Louise Albertsson.

Väntetiderna på landets akutmottagningar blir längre. Det visar en granskning som Socialstyrelsen gjort på uppdrag av regeringen. Orsakerna är underbemanning och att många patienter söker för icke akuta åkommor.
Marie-Louise Albertsson säger att det är lättare att få att få flödet att fungera bra på mindre sjukhus, men den faktorn slår inte igenom på riksnivå. Men hon tror att det medvetna arbetet med kvalitetsfrågor spelar stor roll.
– Det är jätteroligt att få se att arbetet ger resultat, säger hon.

På akuten i Avesta arbetar mellan 35 och 40 personer.
– Jag är stolt över deras arbete, säger Marie-Louise Albertsson.

Sveriges 74 akutmottagningar har 2,5 miljoner besökare per år. Väntetiden för en första läkarundersökning ligger i genomsnitt på en timme och 17 minuter. Även här är Avesta bra, det tar cirka en halv timme att få träffa en läkare, det är femte bäst i landet.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se