Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Äldre får sitta emellan”

– Det är vi äldre utan möjligheter till färdtjänst som får sitta emellan. Bristen på bra kommunikationer innebär att ett besök vid läkarstationen kan ta mer än en halv dag i anspråk. Det är både tröttande och ett slöseri med tid.

Jugas Signe Eriksson, 83 år, i Dala-Floda är både ledsen och förtvivlad över att de problem som uppstår när hon behöver besöka distriktssköterskan eller läkarstationen i Djurås. Försämringen inträdde i samband med att landstinget tidigare i år stängde distriktssköterskans mottagning i Björbo och hänvisade patienterna till Djurås.
– Min kritik gäller egentligen inte sjukvårdens kvalitet, den är så bra som jag kan begära. Men det är tillgängligheten som försämrats. Särskilt nu under skolferieperioden när kommunikationerna försämrats. Ofta måste jag promenera från Djurås centrum till läkarstationen. Det är på tok för långt för oss äldre, säger Signe Eriksson.

Tidningen rapporterade i fredagstidningen om den kritik från allmänheten som framkallats av landstingets rationalisering inom kommunens närsjukvård. Björbo, Dala-Floda och Mockfjärd saknar numera egen distriktssköterska, vilket innebär att alla patienter måste ta sig till vårdcentralen vid älvudden i Djurås. Normalt är det tv busslinjer som trafikerar sträckan Björbo-Djurås . Men under skolornas sommarlov är den ena bussen indragen, nämligen den som har hållplats i närheten av vårdcentralen.

För Signe Eriksson och andra patienter som inte har egen bil eller möjlighet till färdtjänst, blir det därför en lång promenad, cirka 1,5 kilometer, och längs en väg med besvärliga trappor för äldre med nedsatt rörlighet.
– Jag hoppas att våra politiker inser de problem vi äldre har. De borde åtminstone kräva att bussen stannar vid den hållplats som ligger närmast vårdcentralen, säger Signe Eriksson.

Christer Gruhs/DT