Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboende i Mora drabbat av skabb

Några anhöriga har reagerat på att personalen fått städa lägenheterna, något som de anser att Anticimex borde göra.
– Vanlig städning duger, Anticimex behövs inte, säger Marianne Jansson som är hygiensköterska på landstingets smittskyddsenhet.

Skabb är ett litet spindeldjur som kryper in under huden och lägger ägg där. På Spanskgården har de pratat om norsk skabb. Enligt Marianne Jansson rör det sig om samma djur som vanlig skabb men gamla och sjuka människor som har nedsatt immunförsvar kan drabbas av fler djur och då kallas det norsk skabb.
– Skabben kommer i olika perioder, tre till fem år, och under det här året har det förekommit skabb på bland annat skolor och vårdinrättningar i Dalarna, berättar Marianne Jansson.
Lilian Lingvall som är medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Mora säger att hon känner till tre fall av skabb i Mora sedan i våras. Förra veckan fick hon den senaste rapporten om skabb.
– Det här är något nytt för oss så det har varit en viss oro bland personalen för hur de ska agera så att inte skabben sprids.

De som tar hand om skabbpatienterna, eller städar deras lägenheter, ska ha långärmade skyddsrockar som sedan slängs och bränns.
Enligt Lilian Lingvall sätts inte behandlingen med den speciella salvan mot skabb in förrän det är klart fastslaget att det rör sig om skabb.
– Det kan vara annat än skabb som kliar.
Efter behandlingen mot skabb kan det förekomma klåda och då används ett cortisonmedel.

Jan Norberg/DT