Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgen måste lösas i januari

Det är enkelt att se att bemanning inom omsorgen behöver stärkas, men det krävs också en förändring i organisationen säger Smedjebackens kommunalråd Leif Nilsson.

– Men man undrar vad som hänt sedan vi för två år sedan låg på topp i mätningarna.

Det är inte helt enkelt att mäta vård menar Leif Nilsson.
– Det kan vara mycket psykologi i det. Övertygar man varandra, undrar han. Nu kommer det säkert att påstås att jag vill prata bort det här.

Men Nilsson hävdar att det är mycket svårt att jämföra och mäta vårdtyngd. Hur mycket vårdinsatser de enskilda äldre behöver. Det har skett en hastig förändring i uppfattningarna om kvalitén i äldrevården konstaterar han efter PWC-rapporten.
– Två år tidigare 2009, rapporten grundas på siffror för 2011, då visade alla mätningar att vi låg i topp. Man kan undra vad som hänt sedan de bra siffrorna noterades. 2009 låg våra siffror på topp. Från både personal och från de boende.

Nilsson undrar vad de två åren betydde då en sådan förändring inträffade.
– Det är mycket märkligt, säger han. Jag kommer väl att anklagas för att prata bort det här, men finns det psykologi i det. Övertygar man varandra?
Men han hävdar också att det för politikerna är viktigt att vårdtagarna har det bra. Men det finns inte bara en enkel lösning att ta till.
– Många faktorer spelar in.

Personalökning är oundviklig. Redan under fjolåret fick man en personalökning på tio heltider genom att deltidare som ville ha heltid erbjöds fulltid.
Fler tjänster behövs, utöver de tillkomna som fått heltid. En fråga som måste arbetas in i årets budget och det bör bli klart med hur många som behövs och hur det ska finansieras.

Också effektivare arbetssätt, som tidigare hävdats, med hjälp av IT-teknik kommer att underlätta arbetet.
– Det har inte hittills utnyttjats alls.
– I januari eller senast i februari måste det göras klart hur mycket folk som behövs och kostnader, säger Nilsson. Annars hamnar vi i ett budgetlöst tillstånd.

Klart är att man vill komma från vikariesvängen man hamnade i under 2012. Det är inte bra för de gamla att äldrevården hade 90 personer som gick i som timavlönade.
Vidare måste helgbemanningen lösas på ett bättre sätt.
– Nu så har de fast anställda klumpat ihop sig måndagar till fredagar, och vill vara lediga helger. Vi måste ha en morot som gör att de vill arbeta på rullande schema som på exempelvis processindustri.
PWC-rapporten pekar på en enhet med två avdelningar skulle förenkla, vilket Nilsson ser som en nödvändighet.
– Med en större enhet får vi mer flexibilitet.Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se
Christer
Nyman
christer.nyman
@daladem.se