Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldrig bakugn åter i drift

Annons

Det sprakade hemtrevligt och varmt från spisen. Eldslågorna flmannade. Det gnisslade om kruskaveln. Det luktade gott av brödkryddor,

På tisdagen var det något av informell invigning av Horndals brukspark nygamla bagarstuga.
Det gamla byggnaden mitt på bruksområdet, har det alltså åter blåsts liv i. Den nya styrelsen som påbörjat en omfattande upprustning av de många husen på området, såg möjligheter att nyttja lokaliteterna när taken väl var åtgärdade. Idag innebär det att gamla, befintliga funktioner kan nyttjas igen. Som exempelvis bakugnen.

– Men här har det inte bakats på 70-80 år. Det här var brukets bagarstuga förr i tiden. Liksom tvättstuga. Många av kärlen och bunkarna man tvättade i, finns kvar. Nu är det vår förhoppning att ortsborna ska se möjligheten och hyra in sig för att baka sitt eget knäckebröd här, sa Thomas Ekenberg som sprang mellan bakborden och bakugnen med stora, nytillverkade brödspadar i rostfritt.
– Det är dessutom jättekul, sa Britt-Marie Nordh, Margareta Söderberg, Vivianne Karlsson, Sonja Nilsson och Birgit Nilsson som alla hjälptes åt att kavla, nagga, skjuta in brödkakorna i ugnen och sedan vänta de 3-4 minuter det tar att grädda kakorna i en väl uppvärmd bakugn.

Där flammade alltså björkveden både värmande och till nytta för gräddningen på tisdagen.
Den stöpta degen var gjord på åtta liter vätska, vilket innebar att den fick bäras i stora plastbaljor till bakborden som utgöras av gamla väl inmjölade plankor. Det tog tid att kavla ut alla bullarna. Men därmed blev också högarna med hårda brödkakor till slut ganska höga.
– Det här gången har vi också försökt baka laktosfria brödkakor, berättade Margareta och Britt-Marie som stundtals kavlade ut degbullarna av vete, råg och havre i sådan takt att ”gräddarna” inte riktigt hann med vid bakugnen.

Den ivern är för övrigt kanske lite synonymt med den iver och det engagemang som ”drabbat” Bruksparksföreningen. Inne i det hus där man sommartid har servering och utställningar av konst, genomförs också ett omfattande restaureringsarbete.
Bror Nilsson - som utsågs till årets Horndalsbo 2012 tack vare sitt arbete i Bruksparksföreningen - berättar gärna om hur föreningen hittat nya idéer som man hoppas kunna locka ortsbor och Avestabor till bruks- och parkområdet i Horndal.
– Just nu bygger vi om köket. Vi har stängt igen den gamla dörren in till köket för att ge plats åt ett separat tvättfat som krävs i ett kök. Här ska vi också montera in nya köksskåp som vi fått till skänks.

Utanför köket ska veranda-delen målas upp och göras trivsam där folk ska kunna sitta inomhus att fika, och ändå ha utsikt över parkallén.
– Om vi kunde få bidrag, har vi också för avsikt att bygga en stor altan mot parken och utomhusscenen. Där har vi langat ut kaffebrickor genom fönstren till exempelvis midsommarfirare. Om allt går som planerat, kan vi i sommar öppna en dörr mot den tänkta altanen och få en fin sittplats mot söder i solskenet och i lä, säger Bror Nilsson.
Därifrån ska gästerna - som kanske väljer kaffe och nygräddad brödkaka - kunna sitta och hålla koll på sina telningar i en lekpark som föreningen har för avsikt att ställa i ordning.
– En hel del redskap har vi redan fått.

Men det blir många timmar som ni alla lägger ner på föreningen och Bruksparken?
– Ja, men det är ju så roligt. Det här är kulturbyggnader som vi måste vara rädda om. Annars förfaller de. Sedan är jag en sådan person som måste ha något att göra... Kan det jobbet komma till glädje för andra och bygden så är det bra.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se