Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aldrig mera krig - fast hugget i sten

Stenhuggaren Kristian Lund i Leksand brinner för idén om att samla all världens språk under samma tak med mottot "aldrig mera krig!". Men i stället för att Googla 6500 varianter av världens alla levande språk är det fysiska mötet - eller kontakten - med dess bärare själva stommen i budkavlen.

– Det handlar ytterst om en vision om varaktig fred på jorden, säger Kristian Lund. Därför graverar jag texten på kullerstenar. Sten är oförstörbar och evig. Budskapet finns alltid kvar. Just nu har jag 30 stenar på lika många språk.

I nära anslutning till stenhuggeriet finns en anlagd damm med guldfiskar. Runt dammen finns de graverade stenarna utplacerade som ett monument - eller installation. Tanken är att människor runtom i världen skall attraheras av själva idén om budskapet: aldrig mera krig. Och placera stenar på liknande sätt . Nästa etapp i fredsprojektet är "Den hundrade stenen".

– Jag startade projektet när jag kände styrkan i tron på en värld utan krig, förklarar Kristian Lund. Jag vet att jag inte står ensam på barrikaderna och det här är mitt sätt att kliva ur själva maktlösheten.

Han skulle vilja resa runt i världsdelarna för att på plats nå ut med sin exklusiva slogan. Träffa och engagera människor med fredsbudskapet. Och helst tillsammans med ett helt lass av stenar graverade på olika språk men med samma innebörd: aldrig mera krig!

Budskapet sprids på flera vägar och tecknas i alla varianter och ofta med konstiga tecken, fram och baktexter och ibland inte ens tillgängligt i skrift.

Tack vare en kamrat finns numera de magiska orden även på Mandinkaspråket. Det är ett mandespråk närbesläktat med malike, soninke, bambara och yahankakan och som talas i bland annat Mali, Gambia, Senegal, Guinea, Sierra Leone och är ett av de största språken i Västafrika.

Men att nå språkgrupperna från ursprungsbefolkningarna i världen är förstås en övermäktig uppgift. Enbart på Nya Guinea pratas omkring 700 språk.

Fortfarande väntar både slogantexten på samiska och Älvdalsmål att graveras in i samlingarna.

Nu vill Kristian Lund vid Norsbro Stenhuggeri ha hjälp av alla lingvister i hela världen med sitt budskap: aldrig mera krig!

Kontakta honom.