Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älg jagades in på dressyrbanan

På måndagen pågick jakt i skogen intill Leksands ridklubb.
En älg vacklade in på dressyrbanan.
– Jag upplever att de kom alldeles för nära, och tycker i alla fall att de kunde ha varnat i förväg att de skulle jaga intill stallet, säger Lesley Morgan som har sin häst hos Leksands ridklubb i Styrsjöbo.

Vid 13.30-tiden på måndagen hörde hon en hund skälla i skogen och sex skott avlossades.
– Det lät så nära, och hästarna i hagen började springa runt, berättar Lesley Morgan.

Mellan hagarna och skogen ligger en dressyrbana, och plötsligt kom en älgko stapplande ner på banan.
En häst blev så rädd att han ramlade över på sidan, och Lesley blev orolig över att jägarna skulle fortsätta att jaga älgen.
– Jag gick upp och mötte en av jägarna. Han lugnade mig, de hade skjutit hennes två kalvar och skulle inte skjuta kon. Han sa att de inte alls hade varit så nära, att det bara lät så eftersom det var vindstilla, säger Lesley Morgan.

Ridlektionerna börjar vid 15-tiden, och hästarna hade lugnat sig när eleverna dök upp.
– Vi rider ju inte ut i skogen i onödan under jakten, men vi brukar få information om de ska jaga i skogen intill klubben, säger Lesley Morgan.
Tidningen har inte kunnat nå jaktledaren för en kommentar.
– Jägare måste vara mycket försiktiga och får inte avlossa skott i bebyggda områden, eller nära bebyggelse. Första älgjaktsveckan är intensiv, och då gäller det även för allmänheten att vara extra försiktig, även om allemansrätten fortfarande gäller, säger Thomas Björklund, ordförande i Dalarnas Jägareförbund.

Ragna Fahlander/DT