Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkoholtillsynen i länet ska samordnas i Falun

Nästa år ska ­alkoholtillsynen i länet samordnas.
Falun, Borlänge, Hedemora, Säter, Ludvika och Smedjebacken ­planerar för ett gemensamt kontor i Falun.
– Det blir en effektivisering och inte lika dyrt, säger Daniel Johansson, alkoholhandläggare i ­Falun.

Gagnef och Leksand är också tillfrågade.
För de näringsidkare som har eller söker alkoholtillstånd varierar avgifterna nu mellan kommunerna.
– Det lär efterhand tas beslut så att alla betalar lika. Vi måste skapa likadana riktlinjer i alla kommuner. Det är politiska beslut som kan vara väldigt olika från kommun till kommun, säger Daniel Johansson.

Fem handläggare från de olika kommunerna ska ­arbeta på det nya kontoret. Samtidigt inrättas en ny ­politisk nämnd som ska ­bestämma om tillstånden.
Falun och Borlänge har nu varsin alkoholhandläggare på heltid. Men i flera andra kommuner, bland andra Säter, sköts uppgift­en på deltid. Alkoholhandläggarna sköter tillsynen av alkoholutskänkningen och försäljningen av tobak och folköl. De ska också övervaka försäljningen av läkemedel.
Om fem handläggare ­jobbar tillsammans så kan de specialisera sig och bli bättre på vissa områden, framhåller Daniel Johansson. Hanteringen kan också bli snabbare.

– Det är en svaghet i dag att vi är väldigt ensamma. Om jag går på semester så kan ett ärende bli framflyttat till nästa nämndmöte. Om vi är fem handläggare så kan vi täcka upp för varann.
En utredning som gjorts föreslår att det gemensamma kontoret ska ligga i Gagnef. Men det förslaget har inte fått gehör, utan Falun är den kommun som förespråkas.
De berörda kommunerna ska fatta beslut i oktober om den nya organisationen. Starten planeras till den 1 ­januari 2014.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se