Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkoholutbildning för lärare på Arena inför höstlovet

-Jag kan tycka synd om ungdomar som växer upp idag, de har ett otroligt stort tryck på sig, säger Janne Lind


Janne Lind från föreningen Prata om alkohol höll igår utbildning för lärare på Arena. Utbildningen gick ut på att ge praktiska exempel på hur alkoholförebyggande arbete kan gå till. Janne är själv lärare och menar att mycket har hänt i skolan de senaste 20 åren.

-Förutom att ungdomar inte har samma respekt för vuxna som de hade förr, så växer de upp snabbare nu för tiden. Saker min generation gjorde när vi var 18-19, provar ungdomar nuförtiden när de är 13.

Stort tryck på ungdomar

Han tycker även att trycket är större på ungdomar nu. De inte bara växer upp tidigare, de har även sämre förebilder.
-Jag kan tycka synd om ungdomar som växer upp idag. De har ett otroligt stort tryck på sig. Både tjejer och killar måste klä sig på rätt sätt, bete sig på rätt sätt, annars tror dem att dem är misslyckade.
Han menar att det handlar om att vara rak, och våga prata med ungdomarna.
-Vi vet att de kommer att dricka. Vi ska försöka att skjuta upp debuten och få dem att börja fundera över hur de ser på alkohol. Det absolut viktigaste är att vi vågar vara vuxna, och vågar prata med ungdomarna som vuxna.

Tydligt ledarskap

Skolan har absolut en viktig roll menar Janne Lind. Han tycker dock inte det handlar om fler lärare och mindre klasser. Det viktigaste är att få in ett tydligt ledarskap, både bland rektorer och lärare.
-Det hela hänger ihop. Vi måste få upp statusen på läraryrket och se till att de lärare som kommer in är duktiga på ledarskap, det funkar inte att försöka vara kompis med eleverna.

Jocke Wredelius är arbetsledare på Arena.
-Det är Arenas uppgift att följa med på vad som händer i stan och vi vet att Halloween, som kommer nu till helgen är en av de gånger då ungdomar dricker som mest.

ERIK PETERSSON
023-47607
erik.petersson.daladem.se