Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla barn får plats under hösten

Samtliga barn som sökt plats i barnomsorgen under hösten kommer av allt att döma att få det.
– Ja, vi räknar med det, säger skolchefen Barbro Forsberg Nystedt.

Hon berättar att kommunen inför hösten kan erbjuda 35 lediga platser i Ludvikaområdet (Ludvika, Blötberget, Håksberg och Sörvik)
– Samtidigt har vi 80 barn som ställt sig i kö, men då är det en del som inte behöver plats förrän i januari, februari. Så efter årsskiftet kan det bli svårt att ordna plats åt alla.
Skolchefen gör klart att man från förvaltningens sida är synnerligen angelägna om att kommunfullmäktige snarast tar de nödvändiga besluten om ombyggnad av före detta Solsidans vårdcentral. Där är det planerat för sex förskoleavdelningar med plats för cirka 120 barn.

– Vi behöver de avdelningarna med tanke på hur födelsetalen ser ut i Ludvika framöver, betonar Forsberg Nystedt.
Även om kommunfullmäktige tar beslut i ärendet under hösten lär det dröja ett år innan Solsidanlokalerna kan tas i bruk.
Fram till dess kommer förvaltningen att fortsätta använda före detta Lingongårdens bibliotek och lokaler vid Björkvägen på Notgården som tillfälliga avdelningar.

– På Lingongården har vi cirka 30 barn och på Notgården ungefär 15. Och så har vi ju Lärkan (före detta Posten på Ludvika Gård) där vi har två avdelningar med 30 barn. Lärkan är än så länge tillfällig förskola, vi får se om den permanentas.
När det gäller orterna utanför Ludvika nämner Forsberg Nystedt att 31 barn för närvarande är inskrivna på förskolan i Sunnansjö som håller till i tillfälliga lokaler på Solgärdet.
– Ytterligare åtta barn vill ha plats i höst och hur vi ska lösa det blir klart om några dagar, säger skolchefen och nämner att man undersöker om det finns lämpliga lokaler som nu står tomma eller om man kan lösa det med dagmammor.

I Grängesberg finns 20 lediga platser men bara fem barn står i kö inför hösten. Ludvikabarn kan komma att erbjudas plats i Grängesberg och Barbro Forsberg Nystedt kan tänka sig att Ludvikabor som jobbar i Grängesberg möjligen kan finna den lösningen intressant.

Torbjörn Granling/DT