Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla elever behöriga på förstahandsvalet

Om en vecka är det gymnasiestart för Djuråsskolans nior.
Samtliga behöriga ­sökande har kommit in på sitt förstahandsval.
– Det är jättebra eftersom det förebygger ­avhopp och byten, ­säger studie- och yrkesvägledaren Elisabeth Falck.

Av de 48 elever som antagits från Djurårsskolan går 22 till Borlänge, 10 till Leksand och 9 till Falun. Övriga går till andra orter. Sju har valt en friskola.
Eleverna har främst sökt sig till Naturvetenskapliga programmet (7 stycken), Samhällsvetenskapliga programmet (7), Estetiska programmet (6) och Byggprogrammet (5).
– Natur har blivit allt mer populärt. Eleverna ser möjligheter med det programmet, säger Elisabeth Falck.
Den nationella trenden att de yrkesförberedande programmen väljs bort till förmån för de studieförberedande programmen, märks även här i Djurås.

Inga elever har sökt till fordon, el eller hotell- och turism.
– Jag tror delvis det är media som orsakat det. Sedan gymnasiereformen ger de yrkesförberedande programmen inte längre grundläggande behörighet till högskolan, men man kan välja till det i programmet om man vill. Ingen får neka en, säger hon.
– Många tror att går jag fordon kommer jag aldrig att få behörighet.
Detta kommer leda till brist inom flera branscher framöver tror Elisabeth Falck.

Fem elever vid Djuråsskolan blev inte behöriga till gymnasiet.
Av dessa kommer en gå om nian, tre gå Introduktionsprogrammet i Mockfjärd och ytterligare en får börja på Hantverks- och snickeriprogrammet i Leksand, med vissa kompletteringar.

Att välja gymnasieprogram har varit svårt för många elever.
– Det är det första stora valet de gör i sina liv och de tycker att det är oerhört livsavgörande. Jag försöker säga att det inte är det, säger Elisabeth Falck.
– Det viktiga är att komma in på något man tycker är roligt och som breddar ens kunskaper. Det är tufft för unga i dag - det är mycket att välja på och ta ställning till.

Lisa Persson/DT