Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla elever ute på hal is

Skridskoåkning på Orsasjön.
Det var huvudpunkten på schemat när eleverna hade friluftsdag i tisdags.

Det kommer elever med skridskor i ryggsäcken från alla håll. Byskolornas elever åker buss till ångbåtsudden. På gatorna i Orsa vandrar elever och lärare från de centrala skolorna.
Ute på isen har Orsa och Mora skating plogat upp en bana. De elever som inte hade skridskor får låna utrustning av skatingklubben. Det finns hundra par långfärdsskridskor och skor att låna.

Det ångar ur pannmuren där vattet till den varma saften kokar. Elden flammar i grillen.
– Det är tionde året vi ordnar friluftsdag på skridskor för skolorna i Orsa och Mora. Det är lika bra varje år, säger Affe Björkman från skatingklubben.
Han sköter grillen och pannmuren till korvgrillningen efter skridskoåkningen.

Skatingklubben har en bana på sammanlagt tre mil runt Orsasjön. Orsaskolornas elever åker en betydligt kortare sväng på isen utanför campingen.
60 elever från Digerbergets skola kommer med buss till ångbåtsudden. Eleverna är vana att åka skridskor, säger Margareta Mattson.
– Vi har en plan vid skolan där de brukar åka.
Alma Hammarefrån Digerbergets skola har sin pappa med sig på friluftsdagen. Han har också spänt på sig skridskorna.
- Jag har ledigt från jobbet, så jag följde med, säger han.
Orsa och Mora skatingklubb har över 200 medlemmar.

– Det började med 10-15 medlemmar. Ökningen beror på vår duktiga ordförande Sara Buster, säger Affe Björkman.
Klubben arrangerade friluftsdagen i Orsa i tisdags. På onsdagen var det moraelevernas tur att åka skridskor på Saxviken.
Det är en intensiv vecka för skatingklubben. Nu på lördag är det Zornskrinnet på Saxviken och i morgon Siljansskrinnet i Kråkberg, på Orsasjön.

Birgit Nilses Gröndahl