Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får heltid i pilotprojekt

På tisdagen startade ett pilotprojekt på Hällsjöhemmet och Gläntan.
Alla medarbetare där erbjuds heltidstjänster.
– Politikerna har tagit beslut om att man vill ge ett sånt erbjudande. Nu ska man prova hur det praktiskt ska gå till, säger Therese Holst, tf verksamhetschef för särskilt boende.

Heltider ligger i kommunens intresse för att vara en attraktiv arbetsgivare och kunna rekrytera personal i framtiden.
Men kommunen har dröjt med att införa reformen eftersom den är så omfattande. Men nu börjar ett projekt för att testa heltidsmodellen innan den erbjuds alla som arbetar i äldreomsorgen.
Totalt jobbar mellan 100 och 150 personer på det särskilda boendet Hällsjöhemmet och korttidsboendet Gläntan.

Tidigare har de anställda där haft olika tjänstgöringsgrader, hel-eller deltid. Alla får nu en heltidsanställning i botten. Om de vill jobba mindre så får de ansöka om tjänstledighet på procentsatser som förutbestämts. De som ingår i projektet fick bestämma sig i förväg för ett år i taget.
Pilotprojektet håller på till den 6 oktober.

– Det är viktigt att det pågår under en lite längre period för att vi ska kunna fånga upp skiftningar i bemanning och andra faktorer som kan inverka, säger Therese Holst.
– Efteråt ska vi utvärdera och se vad vi har lärt oss. Sen är det upp till politikerna om de vill gå ut till alla på en gång eller i smågrupper.
Hon tycker att det känns positivt att kunna erbjuda heltidstjänster och med personalens reaktioner på det.

Ett resultat av den nya schemaläggningen är att den totala tjänstgöringsgraden ökat med tio procent på de två boendena.
– Eftersom tjänstgöringsgraden har ökat så höjer vi kvaliteten på vården genom att det blir färre ansikten som möter våra boende, säger Barbro Hietala Nordlund (S), ordförande i omsorgsnämnden, enligt ett pressmeddelande.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se