Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla gravstenar ska kontrolleras

Flera allvarliga olyckor har hänt på kyrkogårdar i landet sedan gravstenar vält.
Kyrkvaktmästare från stiftet träffades i Stiftsgården för att diskutera säkring av gravstenar.

Mycket allvarliga olyckor och till och med dödsfall har inträffat på kyrkogårdar i Sverige i samband med att gravstenar vält. Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent inom Svenska kyrkans arbetsorganisation före­läste för 70 kyrkvaktmästare och kyrkogårds­arbetare.
Alla Sveriges kyrkogårdar genomgår för närvarande säkerhetskontroll där varje gravsten ska testas.

– Kyrkogårdarna är en allmän plats och en arbets­miljö för 5 000 anställda inom Svenska kyrkan. Det gäller att kyrkogården är en säker plats. Vi har flera exempel på allvarliga olyckor och dödsfall. En åttaårig flicka avled sedan en gravsten vält över henne och en liten flicka skadades nyligen allvarligt när en gravsten föll över henne. Vi har även personal som skadats allvarligt av osäkrade gravstenar, säger Staffan Lundstedt.
– Gravstenarna står ofta flera hundra år och måste därför kontoralleras hela tiden. Gravstenen är inte kyrkans utan gravrättsinnehavarens. Vi kan inte begära att gravrättsinnehavaren har kunskap om hur en säker gravsten ska vara, därför blir det kyrkans personal som får sköta kontrollen av gravstenarna. Detta arbeta pågår sedan en tid tillbaka och alla Sveriges gravstenar ska vara säkra.

Gravstenarna ska klara 35 kilos tryck och många gravstenar klarar inte det. Om gravstenen inte klarar kontrollen läggs gravstenen ned på marken. Det finns också exempel på sätt att säkra gravstenar så de inte kan välta.
– I de fall vi kan konstatera att gravstenarna inte är säkra kontaktas gravrättsinnehavaren, som måste göra en säkring av gravstenen. Det kan kosta upp till 4 000 kronor, säger Staffan Lundstedt.
– Vi har en arbetsmiljölag om säkerhet på kyrkogårdarna och den måste vi följa.

Katarina Cham/DT