Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla medverkande ställer upp gratis

"Med stolthet och glädje kan vi meddela att det blir en ny Vildrosfestival." Det skriver Margareta Söderberg i ett pressmeddelande.
Räddningen för festivalen är att samtliga artister och övriga medverkande uppträder gratis på årets Vildrosfestival.

I Konnsjö utanför Horndal har Vildrosfestivalen arrangerats under två sommar. Dessa två uppbyggnadsår har gett arrangören, Föreningen Konnsjögården, ett ekonomiskt underskott på 400000 kronor. Till stor del beroende på förväntade, men uteblivna bidrag. Kostnaderna har täckts genom privata lån.
Inför denna sommar har det varit ett frågetecken kring Vildrosfestivalen. En ny festival 2011 med samma kostnader som tidigare hade varit omöjlig att genomföra.
Margareta Söderberg, som tillsammans med Claes von Rettig svarat för arrangemanget, skriver i ett pressmeddelande att Vildrosfestivalen kommit att framstå som en helt unik festival, som rönt kolossal uppskattning hos publik, artister och volontärer. Den har visat sig fylla ett starkt behov som mötesplats för skapande uttryck och människor, utan de vanliga gränserna.
Och det står nu klart att det blir en tredje Vildrosfestival denna sommar. För att rädda festivalens överlevnad efterskänker alla artister och övriga medverkande sina gager på årets Vildrosfestival. Margareta Söderberg säger att det är en fantastisk solidaritetshandling.
- Bristen på anslag och självklara stöd får inte omöjliggöra fria initiativ, som är kulturellt och socialt viktiga, och bygger broar mellan människor. Det är en kulturfientlig kulturpolitik. De drastiska nedskärningar i kulturbudgeten som nu görs i England, Italien, Holland bland annat kan snart bli verklighet även här, skriver Margareta Söderberg och fortsätter:
- Då hänvisas vi till privata sponsorer, och risken finns att detta främst kommer att generera kommersialiserad, förutsägbar underhållning.
Vildrosfestivalen befinner sig i sin linda, men har redan lyckats med att introducera mycket som många annars aldrig möter – inte minst folk- och världsmusik av hög kvalitet.
- Och det tänker vi fortsätta med. Vi är nu en grupp med många ungdomar, som har startat arbetet med den nya festivalen, säger Margareta Söderberg.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se