Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla program kvar i Leksand

Annons

Det ser bra ut för Leksands gymnasium. 180 elever har sökt gymnasiet till hösten och då finns inte idrottseleverna, som till större delen kommer från kommuner utanför Dalarna, ännu inräknade.

Trenden brukar dessutom vara så att fler Leksansungdomar ändrar sig framåt sommaren och väljer Leksand i stället för andra gymnasier.
En brasklapp finns, det är inte klart hur många elever som kommer innan alla bestämt sig för om de ska ändra sitt val.
– Det ser ut som om vi kan behålla alla de program vi har, säger gymnasiechef Lars Davidsson. Vissa program ser bättre ut än förra året.

Till exempel finns redan 14 elever inne på Estetiska programmet. Samhällsvetarprogrammet ser också bra ut med 29 sökande. Förra året såg det på vintern svagt ut för Restaurang och livsmedel, men nu finns 16 elever och likadant ser det ut på Barn och fritid.
Det senare programmet blir enbart inriktning på fritid, en utbildning som brukar locka idrottseleverna.
Klart är att det för första gången kommer att bli samläsning mellan Naturvetenskap och Teknik.
63 procent av de Leksandselever som går ut grundskolan i år har sökt till Leksands gymnasium, en siffra som brukar stiga framåt hösten.
Förra året tvingades Leksand lägga ned vård- och omsorgsprogrammet. Lars Davidsson gläds dock att det finns kvar inom Gysam-samarbetet och både Falun och Säter har fått en hel del sökande till det programmet.

Två lärare varslas om uppsägning men det kommer också att finnas behov av nyanställningar eftersom flera trotjänare går i pension.
– Det ser rätt stabilt ut de kommande tio åren, säger Lars Davidsson. Men därefter minskar årskullarna ordentligt.
På Leksands gymnasium pågår ett utvecklingsprojekt som inbegriper både pedagoger och elever. Uppdraget är att titta på vad som kan göras bättre inom de resurser som finns.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se