Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla talar om GAL-TAN

Skalan GAL-TAN, där N står för nationalism, konkurrerar allt mer med den välkända vänsterhögerskalan gällande hur politiker och väljare definierar sig.

Vad GAL-TAN betyder vet nästan ingen. I alla fall inte bland så kallat vanligt folk. Trots det är begreppet högsta mode nu bland statsvetare och de som kommenterar politik.

Till de förra hör särskilt några vid Göteborgs universitet. Till de senare bland annat liberala Sydsvenskans ledarkrönikör Per T Ohlsson och före detta ledarredaktören på liberala Dagens Nyheter, Niklas Ekdal.

GAL-TAN är förkortningar för ändpunkterna på en politisk skala som utmanar den välkända vänsterhöger-skalan. GAL står för Grön, Alternativ, Libertarian (frihetlig). TAN står för Traditionell, Auktoritär, Nationalistisk.

Det sista ordet är intressant. Nästan alla partiledare talade mycket om nationen, Sverige och svenska värderingar, på Almedalsveckan för drygt en månad sedan.

Det nationalistiska har uppenbarligen hamnat i centrum för politiken i Sverige och andra länder på senare år, av flera skäl. Flyktingströmmar, terrorism, men även ekonomisk konkurrens och annat, har satt den egna nationen högt på dagordningen för både politiker och väljare.

Det sker efter att det begreppet i Sverige varit lite grann i skymundan sedan i slutet av 1960-talet. På särskilt 70-talet var det ju det internationella som stod i centrum, bland annat situationen för länderna i den tredje världen, så kallade u-länder där u stod för “utveckling”.

Väljarna, och partipolitikerna, orienterar sig nu allt mer efter GAL-TAN-skalan, som därför konkurrerar med vänsterhöger-dimensionen. Vänster i den står för en omfattande offentlig sektor och dess välfärd, för att ge invånarna trygghet, finansierad med höga skatter. Höger står för en begränsad statsmakt med låga skatter som sätter individens frihet från statligt maktutövande högt.

I GAL-TAN är miljöomtanke, tolerans för olika livsstilar, sexualiteter, religioner och annat samt frihet för individen viktiga värden i GAL-delen. Av de svenska partierna hör Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och allt mer Centerpartiet hemma här.

TAN-delen sätter traditionella värderingar högt, betonar lag och ordning samt inordnande under auktoriteter i samhället, och värnar nationen och det nationella i olika avseenden.

I val i Europa har de senaste åren många partier som hör hemma i TAN-delen haft valframgångar: Nationella Fronten i Frankrike, Ukip i England, Dansk Folkeparti i Danmark, Sannfinländarna i Finland, Fremskrittspartiet i Norge, AfD i Tyskland, FPÖ i Österrike med flera partier. I USA kan presidentkandidaten Donald Trump föras till den uppräkningen.

Av partierna i Sverige hör Sverigedemokraterna hemma här, även allt mer Kristdemokraterna.

Flera av de över 100 år gamla partierna har svårigheter i det nya GAL-TAN-landskapet. Såväl S, M som L är kluvna bland partiföreträdare och sympatisörer gällande om man hör hemma på främst GAL- eller TAN-delen i skalan.

Skalor som går på tvärs mot vänsterhögerskalan har förekommit förr, och består fortfarande i vissa fall. En känd skala är den gällande ekologi-tillväxt.

Partier som MP, V och C brukar föras till ekologidelen i den skalan och S, M och L till tillväxtdelen. På 1970- och 80-talen hörde KD hemma i ekologidelen, men ligger nu i tillväxtdelen i skalan.

Väljarna hamnar allt mer i vad statsvetarna kallar för korstryck mellan olika dimensioner, som vänsterhöger och GAL-TAN-skalan. TAN-delen har rönt framgångar de senaste åren i flera länder, även om vänsterhöger-skalan dominerar i de flesta länder, om än inte lika starkt som förr.