Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Alla tränar på allt"

Runt 550 frivilliga hjälper till med simmarnas säkerhet under Vansbrosimningen.
- Alla gör allt för att kunna hjälpa varandra, ingen ska stå handfallen om något händer, säger säkerhetsansvarig Andreas Steffansson.

Han tror det är fjärde eller femte säsongen han är med.
- Många har varit med tidigare. Alla gör HLR, hjärt och lungräddning, men övar också på båträddning och att gå på säkerhetsbryggan.
Säkerhetspersonalen styrs med precision.
- Man kan nästan säga att det är uppbyggt med militärisk hierarki. Om det inträffar något måste man veta vart man ska vända sig och vem som bestämmer.
Vansbrosimningens säkerhetsorganisation är förebild för flera liknande evenemang. Bland annat har danska simförbundet varit på besök för att hämta kunskap till sina evenemang i öppet vatten.

Landstingspersonal i år

Det finns ett antal upptagningsplatser, totalt nio plus mål.
- Där har vi upp emot 40 stycken sjukvårdare, från i år samarbetar vi med landstinget, vi gör så långt som till första hjälpen, om det gäller ren sjukvård tar landstingets personal över. Det här har vi byggt upp under året. Den tillfälliga sjukvårdsplatsen vid målområdet är i år helt i landstingets regi.
Räddningspersonalen är uppdelad på tre huvudgrupper. 160 personer jobbar från 80 livräddningsbåtar, det finns också 7 dykarbåtar med dykare beredda och på den långa livräddningsbryggan står runt 120 personer placerade med jämna mellanrum.
- De står still och bevakar ett givet området mellan sig och nästa livräddare, deras område överlappar för att inte missa något..
Andreas Steffansson säger att svårigheten med öppet vatten mot tävlingar som hålls i en bassäng, är att öppet vatten är mörkt.
- Man ser inte på samma sätt som i en bassäng. Vi har försköt eliminera det genom att ha skarpa och grälla färger på mössorna som delas ut till simmarna i startkuvertet.

BOEL FERM
070-315 84 76
boel.ferm@daladem.se