Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: förändrat strandskydd leder till en levande landsbygd

Alliansen fick nyligen igenom ett tillkännagivande i riksdagen om ytterligare förändringar i strandskyddet. Ett beslut som är centralt för att förbättra näringslivet, boendet och attraktiviteten runt om i landet.

Annons

Alliansen är till skillnad från den rödgröna regeringen måna om att främja utvecklingen i landsbygdsområden som ofta har god tillgång till stränder. Allianspartierna har länge drivit frågan om att göra strandskyddet mer ändamålsenligt för att förutsättningarna för byggande, företagande och boende i strandnära lägen ska förbättras.

Vår utgångspunkt är att strandskyddet är viktigt men det måste vara flexibelt och anpassas utifrån lokala förutsättningar. I områden med stort exploateringstryck ska det råda restriktivitet att släppa fram ytterligare bebyggelse medan möjligheten måste bli större att bygga strandnära i landsbygdsområden med lågt exploateringstryck utan att strandskyddets syften äventyras.

Därför förväntar sig nu alliansen att regeringen tar frågan på allvar och förändrar strandskyddet

Tillkännagivandet i Miljö- och jordbruksutskottet är dock inte det första som alliansen fått igenom. Redan 2015 fick alliansen igenom ett beslut om att regeringen skulle se till att göra strandskyddet mer ändamålsenligt i hela landet i syfte att förbättra förutsättningarna för byggande, boende och näringsverksamhet i strandlägen. Men alliansen anser att regeringen har misslyckats med detta och har därför återigen motionerat om att den rödgröna regeringen ska genomföra ytterligare förändringar i strandskyddsreglerna.

LÄS OCKSÅ: Enig landsbygdskommitté vill se en storsatsning på glesbygdskommuner som Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro

Därför förväntar sig nu alliansen att regeringen tar frågan på allvar och förändrar strandskyddet så att människor kan utveckla sina företag runt om i landet.

Kristina Yngwe (C), vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet

Jonas Jacobsson Gjörtler (M), gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet

Lars Tysklind (L), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

Lars-Axel Nordell (KD), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons