Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen ger skolnämnden tillstånd att omedelbart överskrida budgeten

Pressad mot väggen.
Två dagar före valet blev det hands-up direkt.
På stående fot lovade Alliansen att två miljoner kronor extra till förskolan omedelbart.
– Vi ser att ekonomin i kommunen utvecklas bättre än prognos så det är inget överbud, säger moderaten och kommunalrådet Mikael Rosén.

Situationen på förskolan i Främby har en längre tid varit kaotisk. Stora barngrupper, brist på personal, trånga lokaler har fått föräldrarna att tappa tålamodet. På en yta anpassat till 48 barn har pressats in 79 barn. Det illustrerar väl både kvalitetssänkningen i förskolan och föräldrars frustration.
Jeanette Lindqvist tog initiativ att bjuda in politikerna till ett stormöte på förskolan. Ett möte som snart riskerade att bli samma snömos som vanligt. Högtidliga men till intet förpliktande löften.
Det blev inte. Kanske var föräldrarna berättelser från verkligheten allt för hjärtslitande för att viftas bort. Men a Allianspolitikerna gjorde sitt bästa för att skjuta problemen framför sig. Kanske var det socialdemokraten Karl-Erik Pettersson löfte om att elva miljoner kronor extra fanns avsatta i oppositionens skolbudget, kanske Maria Gehlins, Falu partiet, löfte om att tio friska miljoner skulle fram genom att föra över resurser till skolan från andra verksamhetsområden.
Mikael Rosén, Mats Dahlström, C, och Katarina Gustavsson, Kd, såg hur initiativet gled dem i händerna. Föräldrarna, trötta på långbänkar, undrade vad som kunde göras här och nu.
Idet läget begärde Mikael Rosén ordet.
– Vi i Alliansen har passat på att förhandla medan vi lyssnat, inledde han. Vi har beslutat att överskrida årets budget för skolan med två miljoner kronor. Pengar som omedelbart ska stoppas in i verksamhet.
En dramaturgi värdig Ingmar Bergman.
Det var nära att han fick stående applåder.
Efter det gick slipades angreppen av till luftiga moln.
– Det lönade sig att kalla hit politikerna, säger föräldern Susanne Karlsson. Nu är jag både glad och nöjd.
Det ska sägas att oppositionens Kart-Erik och Maria också såg lättade ut.
– Det är ovanligt att man ser en sådan handlingskraft hos Mikael, kommenterade Karl-Erik. Jag tycker hans löfte är bra.

HANS DAHLQVIST