Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens tre små tynar bort

Håkan Juholt valdes till S-ledare i mars 2011. Partiet hade halvåret efter valet 2010 fått opinionssiffror närmare 25 procent än valets 30,7.

När Juholt tillträdde drog han upp en tydlig linje mot borgerligheten. Han talade om ökade sociala och ekonomiska klyftor och barnfattigdom. Väljarstödet för S steg.
I september var S-siffrorna i instituten Sifo och Ipsos (Synovate) uppe i 35 procent. Juholt hade hämtat in det Mona Sahlin tappat mellan Göran Perssons valnederlag 2006 och valet 2010. Sedan kom affären med lägenheten, som senare gjorde att Juholt avgick. Stödet för S var åter nere i 27 procent.
De tre sista månaderna då Juholt var S-ledare jagades han av dåliga siffror gällande väljarstödet.

Jag kom att tänka på det när SR Ekot i går presenterade en sammanställning gjord av Novus över de fem främsta institutens mätningar av partiernas väljarstöd den senaste månaden. Det är ingen munter läsning för Alliansen.
Hade det varit val den gångna månaden skulle bara hälften av Alliansens fyra partier ha klarat sig kvar i riksdagen. De, Moderaterna och Folkpartiet, skulle med knappt 32 procent fått lägre väljarstöd än Socialdemokraterna, på nästan 35 procent.
Om statsminister Reinfeldt hävdar att han leder ett starkt regeringsalternativ och Stefan Löfven inte gör det saknar statsministern stöd för det påståendet i mätningarna nu.

Apropå Reinfeldt går hans M opåverkat av den kritik som riktats mot regeringen, gällande den höga arbetslösheten och problem inom skola, vård och omsorg. M har 26,2 procent, samma nivå som i valet 2006.
De som fått ta smällen för misslyckandena, som många anser att alliansregeringen rår för, är de tre små regeringspartierna. De fick 2006 22 procent i väljarstöd.
Enligt Novus har C, KD och FP tappat drygt nio procentenheter sedan valet 2006. Knappt 13 procent är de nere i nu.

Sverigedemokraterna, som fick knappt tre procent 2006, är nu tredje största parti med 9,4 procent. De tre små regeringspartierna är förlorare på de gångna sju åren med moderatledd alliansregering. Och SD, och i viss mån MP, är främsta vinnare, vad gäller väljarstöd.
S och V noterar i dag nästan exakt samma stöd som i valet 2006. Hur ska man se på det? Kanske som så att det går bra för Löfven, han har samma stöd som när Göran Persson förlorade valet 2006 och Juholt veckorna innan hans lägenhetsaffär.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se