Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestabor låstes in i cell i Verket

Det har snart gått 15 år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. På torsdagen kom manifestationen Sitt med Dawit till Avesta.

Annons

Den 1-3 september kan alla som vill visa solidaritet med den fängslade journalisten sitta i en snarlik kopia av hans cell i Verket i 15 minuter.

Overkligt. Det går inte att förstå att han har suttit där så länge, säger alicia Holmberg, Nicolina andersson och Lovis Björklund.

– Vi har skapat ett rum för medkännande. Det är ett sätt att få Dawit Isaaks fall uppmärksammat igen, eftersom vi tror att uppmärksamheten håller honom vid liv, säger Lin Kleiven, som är en av projektledarna.

Den svenska medborgaren och journalisten Dawit Isaak var med och startade Eritreas första oberoende tidning. Den 23 september har det gått 15 år sedan han och flera andra journalister från den fria pressen i Eritrea fängslades.

– Vi hoppas att manifestationen ska leda till att människor vet mer om hans fall, och så klart att det någonstans ska leda till att han blir fri. Vi hoppas också att det läcker information till honom om att vi fortfarande kämpar, säger Lin Kleiven.

Några av de som satt i cellen på torsdagen var Alicia Holmberg, Lovis Björklund och Nicolina Andersson, som var där med sin klass från Karlfeldtgymnasiet.

– Det går inte att förstå att han har suttit där så länge. När vi satt där i fem minuter sitter han i sin cell, och har gjort det i snart 15 år. Det känns overkligt, säger de.

MALIN JANSSON

Läs mer: Verket ska myllra av fred och poesi

Mer läsning

Annons