Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15.00 i dag avbrytssökandet

/
  • Här hittades den 10-åriga flickans övergivna cykel på lördagen. Platsen ligger några hundra meter från hennes bostaden utanför Stjärnsund.FOTO: STAFFAN BJÖRKLUND
  • Grusvägen där flickans cykel låg slängd i ett dike leder från landsvägen till hennes hem utanför Stjärnsund.

Annons

Sedan i lördags pågår sökandet efter försvunna 10-åriga Engla Juncosa-Höglund från Stjärnsund. Det var i går kväll fortfarande ett mysterium hur och varför flickan försvunnit. Det sista spåret är från mobiltelefonen någonstans i området. Men polisen lyckades inte hitta mobilen i går.
- Jag känner mig förtvivlad. Det här är sånt som händer i TV, inte i verkligheten.

Det sa flickans mamma till DD sent i går eftermiddag. Hon pratade med dottern i telefon strax innan hon försvann. Flickan var då på väg hem från samhället på cykel.
- Hon sa att cykeln var bra, att den passade. Det var första gången hon cyklade i år.
När mamman åter ringde upp en halvtimme senare fick hon inget svar. Då var telefonens mobilsvar inkopplat.

Tror på rov

- Min teori är att någon kommit efter henne med bil, tagit henne och slängt cykeln i diket. Även om jag hoppas att hon själv slängt cykeln i diket och sprungit upp i skogen, säger mamman.
Den 10-åriga flickan försvann vid 15-tiden på lördagen. Hon hade varit på fotbollsträning och skulle hem till bostaden några kilometer utanför Stjärnsund. De anhöriga hade först letat efter henne innan de kontaktade polisen. Polisen larmades 16.34 och tog allvarligt på försvinnandet.

Cykeln i skogen

Cykeln hittades av de anhöriga längs en grusväg som 10-åringen brukar cykla. Platsen ligger några hundra meter från hennes hem. Cykeln låg en bit in i skogen och var delvis övertäckt.
Bybor och andra frivilliga samlades under lördagskvällen för att gå skallgång. Skallgången avbröts av polisen som gick in med sökhundar i området. Åtta polispatruller och helikopter med värmekamera var under lördagskvällen aktiva i sökningen.
Polisen sökte även med hundar efter flickans mobiltelefon som via en telemast gett signaler på att den skall finnas i området där cykeln hittades. Men masten täcker en flera kvadratkilometer stor yta. Polisen genomförde en del förhör under lördagen.

Pappan i Spanien

Förhören var av rutinmässig karaktär, uppgav polisen. Polisen har också underrättat flickans pappa, som bor i Spanien. Han lever sedan många år utomlands och är inte misstänkt för försvinnandet.
Spaningarna inriktades mot två scenarier. Det ena är att 10-åringen finns kvar i terrängen och den andra att hon förts bort från platsen. Brottsrubriceringen är dock misstänkt människorov.
- Vi har inga indikationer på att det ena är starkare än det andra och vi har ingen misstänkt just nu. Vi vet inget, sa polisens talesman Sven-Åke Petters på söndagseftermiddagen.

200 personer söker

Sökandet pågick i går till mörkrets inbrott med oförminskad styrka. Under dagen deltog 200 personer, hemvärn, orienterare, ortsbor och poliser.
- Man ritar en stor cirkel med en kilometers radie kring cykeln. Sen tilldelas eftersökningsmanskapet varsin tårtbit.
Även sommarstugor och andra hus genomsöktes. Helikopter med värmekamera användes men utan resultat.
På kvällen förstärkte trettio hemvärnsmän från Borlänge sökmanskapet.
Under natten har sökningen fortsatt med hundar och portabla värmekameror.
Allmänheten har hört av sig med ett antal tips som har kontrollerats. Under söndagen intresserade sig polisen för en bil som synts i närheten av platsen för försvinnandet. Men den avfärdades från utredningen.

Volvobilen klar

- Föraren har hört av sig till oss och vi har fått en förklaring som vi bedömer räcker. Han är inte misstänkt , säger Sven-Åke Petters, polisens talesman.
En person tog ett foto av flickan när hon cyklade hem på landsvägen. Inga misstankar finns heller mot denne. Personen var ute med ett sällskap för att prova en ny kamera och fotograferade ett stort antal motiv.
Tips om flickan kan lämnas till polisen via polisens växel, nummer 114 14 eller på telefon 076-1052726.
STLVIA KJELBERG

Mer läsning

Annons