Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 nya tjänster - "Oerhört bra för Fredriksberg och regionen"

Annons

Det blev om inte jubel så åtminstone uppsluppet och optimistiska kommentarer både vid kiosken och på macken i går, sedan landstingsmajoritetens besked att Fredriksbergstvätten återuppstår om ett år. Till exempel Margaretha Martinsson, som efter 15 år på förra tvätten förlorade jobbet i mars 2003 och nu är vikarie i hemsjukvården, var överraskad och glad. Hon kan tänka sig tvättjobb igen.

Landstingsråd Alf Johansson stod i matsalen i tvättfastigheten i Fredriksberg i går och sade att s, v mp och folkkampanjen för sjukvård har bestämt sig för att återta landstingstvätten i Dalarna i egen regi. I samma lokal sa för drygt tio år sedan en dåvarande landstingsanställd och besviken tvättare till Sören Bertilsson s. ”Fy fan, om tio år slår ni upp tvätten igen!”
Landstinget valde den gången att sälja ut textilstock, tvätterifastigheten och anställda till en privatfirma från Närke, som i sin tur sålde till danska jätten Berendsen som i sin tur avvecklade Fredriksbergstvätten i mars 2003. Alla fick gå.

Helt ändrat sig

Två anbudsomgångar har Landstinget Dalarna låtit handla upp tvätten genom offertintagande. Fram till februari 2009 körs tvätten till Textilia AB, som är tvättentreprenör uppe i Långsele. Nu säger Alf Johansson:
- Då när vi sålde landstingstvätten fanns många privata aktörer i tvättbranschen och det var rätt att sälja.
- I dag består tvättmarknaden främst av två stora aktörer. En ny avtalspe-riod anar vi skulle ge en kostnadsökning med 5 till 40 procent.
Landstingsservice började för någon månad sedan att se över förutsättningarna att igen driva tvätten i egen regi. Landstingstvätten i Kristianstad är, som landets mest kostnadseffektiva, föredömet.

Falujämförelse

I jämförelse mellan Falun och Fredriksberg finner man att Ludvika kommun äger och har väl förvaltat det tidigare tvätteriet i Fredriksberg med ånga, tryckluft och ventilation. Investeringen i bland annat tvättmaskiner i Fredriksberg hamnar på runt 31 miljoner kronor, 20 miljoner lägre än lokalisering till Ingarvet i Falun. Fredriksbergsalternativet ger en payofftid på fem år.
- Återöppnande av tvätten innebär 25 nya tjänster, vilket är oerhört bra för Fredriksberg och regionen.

Storkramade

Alf Johansson storkramade kommunalråd Maria Pettersson s, som tog till kraftord och uttryckte att nu fasen ändrar ni er inte i landstingsmajoriteten. Säkert stöds tvättfrågan även av c till avgörandet i landstingsstyrelsen den 31 mars och landstingsfullmäktige den 14 april. Thomas Ylvén v, Ann-Catrin Lofvars mp och Warren Willey ffs föll in i lovsången över hur miljöriktigt det är att transportera tvätt kortare bit till Fredriksberg (igen) än till Norrland och hur miljösmart det är att utnyttja redan befintliga anläggningar.

Nu är det bråttom

- Efter beslut i fullmäktige 14 april måste det gå undan. Lokalerna ska ställas i ordning, folk ska anställas och vi måste se att detfungerar i god tid innan avtalet med Textilia går ut om mindre än ett år, sade Kjell Lindgren serviceutskottet s.
Alf Johansson blev överrumplad av frågan om han kan garantera tvätten kvar i Fredriksberg.
- Vad vi lovar är att återta tvätten i egen regi. Det är ett långsiktigt ansvar. Men garantier, nej, man vet aldrig hur tvätteribranschen utvecklas.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons