Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 tjänster försvinner från koncernen Endast nyhetsproduktion i Falun

Annons

Den svartaste dagen under min tid inom SVT, säger journalistfackets Anders Hansson om koncernledningen besked om TV och dess framtid i Falun. Packat och Klart försvinner och ett tiotal av de 50 anställda hotas av att förlora sina jobb.
- Det här är det hårdaste slaget någonsin mot SVT i Falun, säger Hansson till DD.

SVTs ledning meddelades på torsdagen att 400 tjänster inom koncernen ska bort och att all programproduktion utom rena nyheter koncentreras till Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. För Faluns del innebär det att redaktionen hädanefter endast kommer att producera nyheter.

Teckenspråk kvar

- Det enda positiva i beskedet är att teckenspråk blir kvar, säger Anders Hansson.
De anställda är inte oväntat kritiska mot beskedet. De hävdar att programproduktionen utplacerat i de fyra orter som blir kvar är ett sätt att manipulera anslagsvillkorens krav på att 55 procent av programproduktionen ska göras utanför Stockholm.

Packat och Klart bort

- Från början var det tänkt att varje ort skulle svara för en viss del av produktionen och nu blir i stort sett hela Mellansverige utan egen programproduktion, säger Hansson.
I Falun har de senaste åren resemagsinet Packat och Klart producerats. Tidigare gjordes Trafikmagasinet, café-program, frågesport och ett jaktmagasin. Nu återstår bara nyheter.
- Det är jättetrist. Vi ska förstås försöka kämpa emot, men det finns inte mycket att hoppas på. Vi har löpande försök påverka länets politiker. De är många gånger våra bästa vänner i såna här sammanhang, säger Anders Hansson.
Bland journalisterna i Falun spekuleras i att den här drastiska nedskärningen är ett drastiskt sätt att ställa saker på sin spets.

Större anslag

Att ledningen för SVT vill visa att det måste till större anslag om företaget ska överleva.
- Vi har en tvåprocentig uppräkning av anslagen varje år. Samtidigt ökar kostnaderna med 4-5 procent. Det säger sig självt att det inte går.
Det skulle gå att räkna ut när siste man måste släcka och gå.
Något måste hända och det är kanske det de ansvariga försöker visa, säger Anders Hansson.

Mer läsning

Annons