Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år av stolt tradition, arbetsglädje och förnyelse. Orsa är basen med världsintressant produkt

/
  • AB Kandre i Orsa har hittat glädjen och stoltheten i jobbet mellan arbetsgivare och arbetstagare i 50 år. Vd Pernilla Kandre. Arbetande förman Bosse Hansson.FOTO: MATS LINDSTRÖM
  • Tony Söderberg knackar till toasitsen.FOTO: MATS LINDSTRÖM
  • Toasitsar på löpande band.FOTO: MATS LINDSTRÖM
  • Ingegerd Sellberg är en av företagets trogna och duktiga personal.FOTO: MATS LINDSTRÖM
  • Snygga och fantasifulla toalock. Det finns inget motiv som inte går att göra.FOTO: MATS LINDSTRÖM

Annons

Vet du hur mycket du sitter på en toalettsits under ett liv?
Och hur hade det sett ut om människans stjärt inte varit tvådelad? Sådant tänkte Viktor på, en dag i början av 1940-talet när han stod och pinkade.
AB Kandre i Orsa fyller 50 i år. Som ett av få företag i världen har ledning och personal utvecklat en avancerad pressteknik för toalettsitsar.

Medan DD svänger in i Orsa denna underbara förmiddag, med en sol som pressar sig genom den täta dimman, kan undertecknad inte låta bli att ge sig ut i de historiska markerna.
Ett besök på ett av Orsas största företag med en spännande historia, kräver en skopa kuriosa.
Äldsta fynd av toapapper gjordes under ett israeliskt garage. Den lilla pappersbiten var 1 200 år gammal.
Brittiske prins Charles tar alltid med sig sin egen sittring av trä när han åker bort. Det gör hans kära moder drottningen också. Fast hennes är flottare och gjord av svinläder.
Och när DD nu har äran att vara i musiklandet Orsa kan det vara värt att nämna att kungen av rock, Elvis Presley dog 1977 när han satt på toaletten. Och den brittiske premiärministern, Winston Churchill kom till världen på en damtoalett. Och som inte det var nog, Sophia Loren fick en toasits i guld i 40-årspresent.

Klurig farfar

Pernilla Kandre, vice vd, samt Mikhael Bäckman, försäljningschef för Norden och Stephan Boström, försäljningschef utanför Norden, tar emot med glada ansikten. Vi slår oss ner vid ett konferensbord och dricker kaffe.
Pernilla berättar att farfar Viktor Kandre kom som flykting från Estland till Sverige i början av 1940-talet.
Familjen hamnade i Småland och flyttade sedan runt i landet. Viktor kom med två tomma händer, men i huvudet frodades idéerna. Han var uppfinnare, entreprenör och kunde också sälja sina produkter.
- Farmor blev väl inte så glad när Viktor sålde hennes rävboa och byggde en svarv av en Singer symaskin, säger Pernilla.
Viktor svarvade nu trä-knappar för glatta livet. Men dessa knappar skulle visa sig bli något större.
I början av 1950-talet moderniserades samhället. Det blev inne med toalett och Viktor såg nu sin chans att utveckla toalettsisten.
Familjen Kandre flyttade till Orsa för där fanns det gott om råvara. De första sitsarna av björkstomme exporterareds till Amerika.
Kunskapen att pressa spån ökade.
Viktor och hans personal tillverkade och utvecklade maskiner och smarta pressverktyg. En tradition som AB Kandre fortsatt med. Det mesta tillverkas i fabriken. Spånet kommer från Särna. Flera företag i Ovansiljan har jobb tack vare AB Kandre.
Företagets stora succé är KAN-toalettsits. Presstekniken är avancerad och bygger på att glasfiberarmerad polyester kapslas in. Beslagen mellan stol och sits är gjorda av nylon och är en egen konstruktion. Trät kommer från skogar som är miljömässigt skötta. Materialspill återanvänds och reningsprocessen har höga krav.

Stolt tradition

Men inte nog med det. Företaget är mycket mån om sin personal. Och det märks. Folk slutar inte, trots det monotona arbetet.
Viktor Kandre insåg styrkan i en glad personal.
Han var tidigt ute med arbetsrotation och personalvård. En kiropraktor kommer var tredje vecka och det finns tillgång till ett gym. Ledning och personal samlas varje morgon och stämmer av och går igenom vad som ska göras. En delaktighet som bygger på en stolt tradition.
AB Kandre har sin marknad i Europa och Norden. Med ett växande intresse för idé och design inom VVS och heminredning finns potential att expandera. Firma Kandre i Tyskland sköter den tyska marknaden, men några planer på att flytta från Sverige har företaget inte.
- Vi har hittat en bra och stabil struktur i Orsa. Det är också viktigt att man trivs och känner för bygden. Vårt mål är att öka produktionen på svensk mark med svenska värderingar. Det kommer nog att dröja några år, men håller marknaden i sig, vilket vi tror, kommer vi att anställa mer personal, säger Pernilla Kandre.
Pernilla har räknat ut följande. Vi sitter cirka en kvart om dagen på toan. Det blir 90 timmar per år. Lever du då till du blir runt 70, blir det 6 300 timmar av ditt liv sittande på en toalettsits.
Sådant kan du tänka på nästa gång du fäller upp toalettlocket.

Mer läsning

Annons