Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 utställare visade sina alster runt om i Leksand

/
  • Handvävda mattor från Turkmenistan visade sig vara ett enormt tidskrävande arbete. Här demonstreras ett mindre vävarbete där Mohammad Sahi spinner tråden med handslända och Zuleiha Nurullah väver sittande. Ofta sitter hon flera timmar i sträck, och när ho
  • Den mest fascinerande av vävmässans 100-tals vävar. Svensk skog av Helena Hernmarck. Många ville ta klivet in i väven, ursprungligen ett foto av P Roland Johanson från Falun som Alice Lund Textilier AB i Borlänge låtit väva en kopia av.
  • Capellagården från Öland. Origami.
  • Skånes monter sprakade.
  • Hallands monter.

Annons

Kvinnor, kvinnor, kvinnor. Vävar, vävar, vävar.
Efter tre dagars invasion av omkring 10 000 besökare fanns det inte mycket fikabröd kvar i Leksands samhälle på lördagskvällen.
Men alla var å andra sidan både mätta och belåtna med Väv 08 - Sveriges största vävmässa.

Mässan arrangerades för elfte gången och bakom den stod framför allt Svenska Vävrådet och Leksands Hemslöjd. Väv 08 invigdes av Dalarnas landshövding Maria Norrfalk.
Från torsdag till lördag var Leksand invaderat, i huvudsak av mogna kvinnor i sina bästa år.

Folkvimmel

Överallt visades konsthantverk och totalt fanns ett 70-tal utställare på en rad olika platser i centrala Leksand samt vid Sätergläntan. Därutöver var det föreläsningar, bussutflykter och fikapauser...
Vad var då det mest spännande under dagarna?
- Allt, blev svaret.

Imponeraande

DD:s utsände imponerades av två saker. Det bästa var kanske inte Ejendals arena utan Leksands konstmuseum. Där visade Helena Hernmarck sina stora bildvävar och lockade så många besökare att museet slog alla tiders besöksrekord.
Hennes monumentala och stora väv Swedish forest var det många som ville ta ett kliv in i och försvinna, precis som den kinesiska konstnären Wu Tao-tzu en gång försvann in i sin väggmålning under Tangdynastins dagar (berättat i boken Myten om Wu Tao-Tzu av Sven Lindqvist)

Hårkullearbete

Apropå Kina fanns i samma lokaler också en demonstration av ett fantastiskt mjukt material som gjordes av innerbarken, basten, på pappersmullbärsträdet (alltså inget vanligt mullbärsträd som används till sidenproduktion, utan Broussonetia papyrifera, härdigt i Skåne) enligt en invecklad procedur.
Trädet har under århundraden producerat såväl papper som tyg i Kina och Japan med omnejd.
Som en kontrast till detta fanns på Ejendals arena trosor och andra kläder tillverkade av människohår. Det var hårkullan Nina Sparr som demonstrerade dem.

Mattornas matta

I Ejendals fick talesättet att hålla sig på mattan en hel ny innebörd för besökarna.
En av mattorna från Turkmenistan som visades var 16 kvadratmeter stor.
- Vi var 6-7 personer som jobbade med mattan under 7-8 månader, berättade Mohammad Sahi, medan han satt och spann med en handslända bredvid sin fru Zuleiha Nurullah.
Hon vävde så snabbt att åskådarna inte hann se hur det gick till. Och Zuleiha såg inte heller själv hur hon vävde. Nej, hon kände mönstret med fingrarna!
Det var så avancerat att inte ens någon av hemslöjdskonsulenterna kunde lämna en förklaring till fenomenet.BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer
@daladem.se

Mer läsning

Annons