Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-plussare kan få fortsatt hjälp av lantbrevbärare

Annons

I dag, måndag, upphör Svensk Kassaservice. Då försvinner lantbrevbärarnas kassaservice.
Undantag görs för områden med mer än 30 kilometer till bank eller annan betalservice. Fem av Dalarnas glesbygder får behålla full service från lantbrevbärarna. 15 orter i landet, bland andra Fredriksberg och Särna, får fast service för betalning av räkningar kontant och kontanta uttag.

Det är ICA-banken och Kuponginlösen som tillsammans öppnat fasta serviceställen i samarbete med butiker på de 15 orterna. Kuponginlösen är ett företag som löser in kuponger till handeln.
Post- och Telestyrelsen har haft regeringens uppdrag att upphandla betaltjänster på de orter och till de personer som inte har tillgång till betalservice. I 73 landsbygdsområden ska ICA Banken och Kuponginlösen genom Postens lantbrevbärare ge fortsatt möjlighet att betala räkningar kontant och ta ut kontanter från kort och utbetalningskort från Postgirot.

Fortsatt service

Följande områden i Dalarna omfattas av den fortsatta lantbrevbärarservicen:
4 Dådran/Gravsjö/Bing-sjö/Lamborn
4 Venjan/Kättbo
4 Sörsjön/Norrnäs/Lövnäs
4 Tandådalen/Rörbäcksnäs/S Löten
4 Råforsen/Uvanå/Tyng-sjö
För alla längs övriga lantbrevbärarlinjer i Dalarna gäller att antingen ta sig till bank eller butik med betalservice. Eller använda autogiro, brevgiro eller elektroniska lösningar som Internetbank och bankomat.
Men de som är äldre eller funktionshindrade får en ny betalservice från och med 15 december. Dessa hushåll kan även i fortsättningen ta ut pengar och betala räkningar hos lantbrevbäraren vid sin bostad. De som är 80 år eller äldre, eller har funktionsnedsättning, kan ansöka om tjänsten. Förutsatt att de bor i ett hushåll som betjänas av lantbrevbärare.
- 1 700 hushåll som redan har utsträckt service har fått erbjudande om den nya tjänsten. Det kan tänkas tillkomma några, säger Sten Selander, Post- och Telestyrelsen.
Bedömningen av vem som har rätt till tjänsten görs av Postens lantbrevbärare och Postens utdelningschef i området.
- I tveksamma fall får man hämta in intyg på behov av extra service, säger Sten Selander.

Mer läsning

Annons