Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB kan tjäna stora pengar på satsningen

Annons

Regeringen lovar att Sverige ska satsa på vindkraft som aldrig förr och det kan bli en lönsam affär för ABB.
Om Sverige ska klara de från EU pålagda målen för förnyelsebar energi så måste dagens 900 vindkraftverk bli 6 000 inom loppet av elva år.

Sverige har krav på sig att öka andelen energi som kommer från förnyelsebara källor från dagens 40 procent till 49 procent år 2020. Förutom att närings- och energiminister Maud Olofsson nu lovat att det ska sättas upp tusentals vindkraftverk så innebär satsningen också att stamnäten måste byggas ut kraftigt.

Stora investeringar

Det nordiska samarbetsorganet Nordel (se fotnot) har nyligen kommit ut med en rapport där man förutser att det krävs stora investeringar i kraftnäten.
- De förutspår att det måste investeras för 600 miljoner Euro (drygt 5,6 miljarder kronor) per år de närmsta fem åren, säger Bo Normark som är ansvarig för försäljning av karftöverföringssystem på ABB, och han förtydligar att detta gäller Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Detta är alltså något som kan resultera i ännu fler stora order för ABB som går lysande för tillfället och som är världens ledande kraftteknikföretag.

Kraftanläggningar

Sex tusen vindkraftverk motsvarar nämligen en ökning med 30 terawattimmar per år, men dagens elnät i Sverige klarar bara en ökning med 10 terawattimmar enligt Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg. Bo Normark gör en annan jämförelse för att visa vilka enorma investeringar det handlar om. I och med att energin från vindkraft inte är lika förutsägbar som till exempel vattenkraft och kärnkraft så berättar han att genereringseffekten i näten måste höjas kraftigt.
- Jag tror att genereringseffekten måste höjas med cirka 12 000 megawatt. Vi har idag en genereringskapacitet på cirka 30 000 megawatt, säger Bo Normark.
Men ABB kan också räkna med betydande ordrar när det gäller kraftanläggningar (transformatorer, nätstationer) i anslutning till de nya vindkraftverken. Dessutom producerar företaget komponenter som används i själva vindkraftverken.

Parken i Lillgrund

Men att få tillstånd för vindkraft kan vara väldigt knepigt och ärendena kan bli dragna i långbänk. Fredrik Dahlström som är verksamhetssamordnare för vindkraft på Energimyndigheten tar vindkraftparken i Lillgrund som exempel.
Han berättar att tillståndsprocessen för Lillgrund påbörjades 1997, men efter flera överklaganden togs anläggningen i drift först i år.
- Tillståndprocessen måste underlättas, hävdar Fredrik Dahlström.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.seFotnot: Nordel består av de nordiska ländernas respektive systemansvariga myndigheter, och i Sverige är det Svenska Kraftnät.

Mer läsning

Annons