Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta förlorar en halv miljon i pension på att jobba deltid

Annons

Fyrtio procent av kvinnorna i Dalarna jobbar deltid. Det förlorar de stora pengar på när de pensioneras. Agneta Carlsson, barnsköterska, går miste om en halv miljon.
-- Hoppas att jag fortsätter leva med min sambo. Annars känns det som om man inte skulle klara sig, säger hon.

I dagarna kommer det orange kuvertet med pensionsprognoserna från Försäkringskassan. För många är det nedslående läsning.
Agneta Carlsson, 54 år, har arbetat vid Falu lasarett hela sitt yrkesliv. 1980 gick hon ned på deltid för att för att få tid för sina tre barn. Hon har mestadels jobbat 75 procent, men ibland halvtid.
Hennes pension blir 11200 i månaden om hon arbetar till 65 år. Om hon istället jobbat heltid hade hon fått ut tretusen till i månaden, enligt Försäkringskassan.
Men Agneta vill sluta jobba redan när hon är 61. Då får hon 8200 kronor före skatt i allmän pension. Vid 65 stiger summan till 9200. Till det kommer några hundralappar i avtalspension. Skillnaden mot heltid blir drygt tvåtusen kronor i månaden. Hon förlorar minst en halv miljon från pensionsdagen och fram till 85 års ålder.
Agneta ångrar trots allt inte att hon jobbat deltid.
-- Jag är jättestolt över att jag valde barnen framför mitt eget fast jag levde ensam med dem. Man måste inte åka utomlands och ha en snygg bil, säger hon.
Men pensionsbeskedet gör henne besviken.
-- Det känns ju tungt. Visst är det låga pensioner för oss kvinnor som gör en jätteinsats för barnen. Men det får väl bli nån råd, säger hon.
Hon har aldrig haft pengar över till pensionsförsäkring.
Deltidsarbete är vanligast inom offentlig sektor. Många kvinnor börjar liksom Agneta jobba deltid när barnen är små. Kommunal räknar med att de flesta svenskar får runt sextio procent av inkomsten i pension. Den som jobbat till exempel 75 procent får motsvarande del av sextio procent i pension.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se


Mer läsning

Annons