Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Ollinen om ökade sparkrav i vården

/
  • -- Det går inte att spara mer på oss som jobbar nära patienterna, säger Anders Ollinen, chef för avdelning 27 på kardiologen i Falu lasarett. FOTO:BERTI DJUSE

Annons

- Vi är redan hårt slimmade.
Det säger Anders Ollinen, chef för avdelning 27 på kardiologen i Falu lasarett. Han berättar om en utbredd oro bland andra avdeldningschefer och och anställda i vården inför landstingets nya stora sparkrav.
- Det går inte att spara mer på oss som jobbar nära patienterna.

Anders Ollinens avdelning har 37 vårdplatser samt fyra platser för planerad verksamhet.
Här vårdas patienter med allt från hjärtinfarkt till patienter som utreds för olika hjärtåkommor.

Går inte att ta mer”

Anders Ollinen har arbetat i landstingsvärlden sedan slutet av 70-talet och har upplevt hur vårdtiderna krympt och patienterna ligger inne allt kortare tid.
- Hela vår avdelning med byter patienter i snitt var tredje dag. Det går inte att dra ned mer på oss som jobbar direkt i vården utan att det drabbar patienterna. Sparkravet måste tas bland dem som jobbar ”bakom scen.”

Utbredd oro

Det finns också en utbredd oro för att sparbetinget på runt 330 miljoner under en treårsperiod ska osthyvlas bort, berättar han.
- Det skulle slå oerhört fel mot en avdelning som vår som jobbat hårt med att effektivisera. Vi håller budgeten, vi anlitar inga stafettläkare eller annan inhyrd personal. Under sommaren tar vi in undersköterskevikarier, ingen annan personal ersätts sommartid.
- Vi har organiserat oss så att det fungerar. Vi har en väldigt låg personalomsättning, många har jobbat här i många år.
- Det gör också att patienterna får ett mycket professionellt omhändertagande.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons