Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörig upprörd över stängningen av Walla

Annons

Det ringer i telefonen på DD:s redaktion. En kvinna presenterar sig som Gunilla Ålleving från Vårgårda utanför Borås, mamma till en tidigare patient på Walla vårdhem i Ludvika.
- I tidningen står det bara om försäljningen hit och dit. Men patienterna då? Ungdomarna som plötsligt skickades bort från behandlingshemmet? De mår jättedåligt.

Det som Gunilla Ålleving berättar om hände för snart ett år sedan. Att hon hör av sig nu beror på att hon har sett att tidningarna under sommaren har börjat skriva om stiftelsen Wallas vårdhem och den försäljning av verksamheten som lett till storbråk. Men det står ingenting om hur konflikten påverkar patienterna och det gör henne upprörd.
Hon berättar att när DD den 8 juli skrev att det stormar kring Walla vårdhem var det knappast någon nyhet för henne. Förra gången befann hon sig mitt i stormen. Hennes dotter var en av dem som drabbades värst.

Försökt få hjälp

- Vi hade försökt att få hjälp i flera år, berättar Gunilla Ålleving.
Hennes dotter hade gått in i en depression redan under högstadiet och börjat skada sig själv. Hon hade "skickats hit och dit inom psykvården" i fem år innan hon kom till Ludvika under sommaren 2007. Där fick de det positiva beskedet att Walla kunde behandla henne så fort finansieringen var ordnad. Hon skulle bo kvar där i åtminstone ett par år sade man på Walla. Hon flyttade in i september.
På Walla fick dottern höra att "här får man misslyckas och man åker inte ut för det", berättar Gunilla Ålleving. En enorm lättnad, eftersom flyttandet mellan olika inrättningar varit mycket påfrestande.

Litade på läkaren

Gunilla Ålleving berättar om hur fint bemötta de blev när de kom till Walla. Vecka efter vecka kunde hon se hur hennes dotter, som tidigare haft svårt att lita på andra människor, växte som person.
I Ludvika ordnade Walla så att dottern fick sin egen lägenhet.
- Hon hade inflyttningsfest för ungdomarna och personalen på Walla. Det var på onsdagen, på söndagen åkte hon ut, säger Gunilla Ålleving.
På söndagskvällen fick dottern en allvarlig panikattack. Hon skickades till Säter, och sedan under bryska former vidare till Borås, utan att mamman, som var i Ludvika, informerades. Av vårdpersonalen i Borås fick hon veta att dottern var utskriven från Walla.
Idag är Gunilla Ålleving djupt besviken på behandlingen i Ludvika.

"Satsat på fel häst"

När Gunilla Ålleving och hennes man ville få en förklaring till varför dottern hade skickats iväg och blivit utskriven utan förvarning fick de höra att de valt fel sida i en konflikt mellan ledningen och personalen på Walla.
- De sa att vi hade satsat på fel häst.
Hon visste om konflikten, berättar hon. Under hösten hade hon hört ledningen tala illa om sin personal, vilket hon själv inte hade någon förståelse för.
- Jag skulle bara ha lyssnat på vad överläkaren tyckte och tänkte, då hade min dotter fått vara kvar, men för mig skulle det ha känts konstigt eftersom vi hade ett mycket nära och bra samarbete med de andra i personalen.

Tryggheten raserades

Gunilla Ålleving menar att fler drabbades på liknande sätt.
- En del av ungdomarna hade varit där i flera år. Personalen var deras trygghet. Jag tänker att min dotter hade ju i varje fall föräldrar som kämpade för henne. Andra hade inte det.
Dottern mår idag mycket dåligt. Hon har inte haft ork att själv berätta om upplevelserna i Ludvika.

MARKUS HOLDO

Fotnot: DD har upprepade gånger försökt att kontakta den medicinskt ansvariga för vårdhemmet Walla, Charlotte Sandin, utan resultat. Ordföranden för Wallas styrelse, Lisbeth Magnussen, menar att Charlotte Sandin inte kan uttala sig i ärendet då denne har tystnadsplikt i frågor som rör enskilda patienter, men att hon som medicinskt ansvarig står i fortlöpande kontakt med Socialstyrelsen för att säkerställa patienternas vård.

Mer läsning

Annons