Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Lisa och Birger trivs på Björkhagens äldreboende

/
  • Inga-Lisa Leck, 93, piggast och vigast, trivs på Björkhagens äldreboende.
  • Birger Johansson brukar ta fram dragspelet är det är fest. Nu bjuder han på Svinsta skär.
  • -- De gamla får ett mycket värdigare bemötande i dag, säger personalen på Björkhagen;  från vänster Annelie Haals, Anita Karlsson, Lis Strand och Britt-Inger Olivesten. FOTO: STAFFAN BJÖRKLUND
  • -- Man blir alltid trevligt bemött, säger Birger Johansson. Här med Lis Strand, undersköterska. FOTO: STAFFAN BJÖRKLUND

Annons

Hur ofta serveras det mat. Hur många anställda är det. Nu mäts och betygsätts det mesta i äldrevården. Avesta får genomgående bra betyg. Ett föredöme, enligt landstinget. Men det allra viktigaste är bemötandet, tycker både personal och gamla på Björkhagens äldreboende och det finns inte med i några mätningar.
- Personalen är bäst. Skriv det, säger Anna-Lisa Leck och Birger Johansson som bor i Björkhagen.

- Vår piggaste tant, säger Lis Strand, undersköterska, om Inga-Lisa Leck som är 93 år och äldst på avdelningen.
Inga-Lisa Leck visar sitt prydliga rum som är två enheter i vinkel, den ena med en säng med vitt virkat överkast och den andra med TV och sittgrupp.
Hon berättar att hon går åtta vändor runt hela äldreboendet varje dag. För säkerhets skull med rollator. Plötsligt slänger hon upp ena benet så högt att hon får foten framför ansiktet. Trots att hon är så vig har hon aldrig gymmat eller tränat på annat sätt, försäkrar hon.
- Jag är en bondflicka som alltid gillat att hålla på och krumelura bara, säger hon och skrattar när fotografen och jag blir imponerade.
I ett angränsande rum bor Birger Johansson. Han har varit med i Jularbo Gille i många år, en resa till USA i början av 80-talet är ett av många fina minnen. Han brukar ta fram dragspelet när det är lite extra festligt på avdelningen.
Han försäkrar att personalen är det bästa på Björkhagen.
- Här blir man alltid trevligt bemött. Det måste du skriva, säger han innan han bjuder på Svinsta Skär på dragspelet.
De flesta som bor här är inte så pigga och lättpratade som Inga-Lisa Leck och Birger Johansson. Flera sitter i rullstol och flera har olika grader av demens. Fler och fler äldre och sjuka kommer till Björkhagen och andra äldreboenden.
- Det är väldigt stor skillnad jämfört med när jag började jobba i åldringsvården på 70-talet. De som kom då var pigga, bäddade, sina sängar, klädde på sig och vattnade sina blommor själva. Men det var ändå tungrott eftersom det inte fanns några hjälpmedel. berättar Anita Karlsson, undersköterska med 35 år i äldrevården.
- Vi slet och drog med de gamla i små trånga badrum. Nu finns det liftar vid sängarna för dem som behöver och badrummen är stora, säger hon.
Absolut, säger hon när jag frågar om hon kommer att orka de åtta år hon har fram till pensionen.
Anita Karlsson, Lis Strand, Britt-Inger Olivesten och Annelie Haals är eniga om att de gamla får ett mycket värdigare bemötande i dag.
- På gamla långvården var patienterna mera sängliggande. Många hade liggsår. Det var mycket "smörj och vänd" berättar Annelie Haals som är vikarierande enhetschef.
I dag sitter alla med vid bordet och det är väldigt ovanligt att någon har liggsår, berättar hon.
- Kamratskapet, säger de samstämmigt när de ska svara på vad som är bäst på Björkhagen.
- Vi hjälper och stöttar varandra. De flesta har jobbat här länge, säger Britt-Inger Olivesten, undersköterska.
- Ibland orkar man inte som man vill och då är det bara att be någon i laget om hjälp, säger Lis Strand.
Björkhagens äldreboende med totalt 38 platser är byggt i tre våningar runt en stor, skyddad innnergård med gräsmattor, träd och grillplats.
- Målet är att alla som bor här ska komma ut en gång i veckan. Det blir oftare på sommaren. Då brukar vi fika och grilla och äta lunch ute ibland, berättar Anita Karlsson.
Balkongen är jättestor och rymmer både personal och boende.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.seMer läsning

Annons