Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antikrundan var i Mora i går för att spela in det populära programmet

Annons

Nästa år fyller det populära TV-programmet Antikrundan 20 år.
Och i går var kön till tennishallen i Mora full av paraplyer.
- Jag har haft både stroke och hjärtinfarkt. Men gamla saker och Antikrundan håller mig vid liv, sade Per Olov Troäng från Ludvika.

I går öste regnet ner på förmiddagen. Den välkända expertrundan bland köande människor, ledd av programledaren Anne Lundberg, var smått hotad.
Men lite regn kunde inte stoppa de erfarna: Anne Lundberg, Max Sjöberg och Kunt Knutsson att dra på sig regnkläderna och ge sig ut bland en förväntansfull publik, som hade både det ena och det andra i ryggsäckarna.
Då var klockan halv tolv på dagen och förberedelserna för inspelningen av Antikrundan, som har två miljoner tittar varje gång det sänds, hade pågått länge.
Max Sjöberg, expert på gamla vapen, Bo Knutsson, expert på allt, Peter Pluntky, leksaker och Knut Knutsson, möbler, har varit med sedan starten.
Gemensamt har de kärleken och fascinationen till gamla saker och Antikrundan som programidé.
- Det är kul att träffa kollegorna och tjata med dom. Vi får träffa folk där många har med sig spännande saker. Det finns så mycket historia att man blir alldeles varm inombords. Det går helt enkelt inte att tröttna på det här, sade Max Sjöberg.

Fyra musketörer

Det märks att experterna har kul ihop. De skämtar och pikar varandra. Max Sjöberg, Bo Knutsson, Peter Pluntky och Knut Knutsson ser sig som de fyra musketörerna, som rider in i folkhemmet med dragna sablar för att rädda gamla saker från att glömmas bort.
Så här innan sändning ligger det en varm spänning i luften. Det äts smörgåsar och kaffet är rykande hett. Teknikerna och producenterna har sitt att tänka på: sladdar, kameror, bildskärmar. Och vid sminkbordet har sminkören fullt upp.
Anne Lundberg har bränt sig på pannan med en locktång. Trots svedan gör hon nu sin nionde säsong och tycker det är lika roligt varje gång.

Gammal kulturort

Frågan är nu vad experterna vet om Mora? Ja att Zorn bodde här och att det finns en berömd skidtävling var inga problem. Och området har bevarat många gamla saker som är speciellt för Mora.
Max Sjöberg:
- Det kom en äldre man som hade en nyckel med sig från 1500-talet.
Peter Pluntky:
- Dalarna är en jävligt gammal kulturort.
Bo Knutsson:
- Det finns väldigt många träsaker kvar på grund av att den tuffa trämasken inte fanns här.
Knut Knutsson:
- Det är bara att titta på Moras kyrka. Dess storlek ropar ut att här fanns det rikedom. Dalarna är ett av Sveriges mest spännande landskap när det gäller äldre saker. Dels för att landskapet var isolerat, dels för kontakterna med Värmland och Hälsingland. Sen är det detta med Dalarnas ägosplittring, som inte finns på så många platser. Det är alltid lika kul att komma till Dalarna och Mora. Det ska nu bli intressant att se vad dalfolket har i sina gömmor.

MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42 / 070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Mer läsning

Annons