Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalade 19-åringen berättar om mordet på Rose-Marie i Mora

Annons

Träffen urartade, och 19-åringen ströp 15-åriga Rose-Marie Hillring. Hon föreföll livlös men för att hon inte skulle lida, slog han tills han var säker på att hon var död.
19-åringen drabbades av panik, säger han. Men under rättegången i går gav han ett nästan känslolöst intryck.

Han hade fått kontakt med Rose-Marie via internet. De övergick sedan till telefonsamtal och sms, ett par gånger om dagen.
Två gånger före den 15 februari åkte 19-åringen upp till Mora.
- Vi kom överens om att träffas en gång till, berättar 19-åringen.

Ser inte på åhörarna

Han talar ganska lågt och kortfattat. Orden kommer stötvis. Han tittar upp när han får en direkt fråga men stirrar annars mest ner i bordet framför sig. Han ser inte på åhörarna.
Efter arbetsdagen den 15 februari i år, körde 19-åringen upp från falutrakten till Mora och hämtade Rose-Marie vid området där hon bodde, ungefär där hon skulle ha gått på bussen för att åka till sin pappa.
De stannade på byggarbetsplatsen på industriområdet Örjastäppan. 19-åringen hävdar att allt skedde i samförstånd ”tills hon måste ha fått ont på något vis” och nöp tag i honom. Han reagerade med att ta stryptag på henne.
- Då ligger hon bara där, livlös. Jag trodde jag hade dödat henne.
Han säger att han lyssnade om hon andades men att han inte hörde något. Han drabbades av panik och misshandlade henne så att hon fick svåra skallskador.
- Jag hade tänkt att åka därifrån men jag visste inte till hundra procent om hon verkligen var död och jag ville inte att det i så fall skulle bli utdraget, att hon skulle frysa ihjäl, förklarar han.
- Tänkte du verkligen så? Du hade alltså en tanke på att hon kanske levde, varför gjorde du ingen livräddande åtgärd? frågade åklagare Olle Sohlberg.
- Ja ... det var paniken. Jag reagerade fel, sa 19-åringen.
- Är det inte så att hon var vid medvetande och värjde sig?
- Nä.
Den åtalades berättelse stämmer i stora drag överens med den tekniska bevisningen. När rättsläkare Lars Eriksson berättar om bevisen, rör 19-åringen knappt en min, inte heller när rättsläkaren säger att Rose-Marie måste ha levt när stenarna träffade henne.

Satt barmvakt

19-åringen berättar vidare att han drog in kroppen bakom en container så att förbipasserande inte skulle se. Kläderna och andra tillhörigheter kastade han ut i snön.
Sedan åkte han, och hjälpte sin flickvän att sitta barnvakt. Han sa ingenting om vad han hade gjort.
På en fråga från de anhöriga svarade 19-åringen att han varje dag tänker på det han gjort. Utan att ändra ansiktsuttryck sa han också att han ångrar sig.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons