Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalade svär sig fria från beslagtagna haschet - erkänner kriminella planer

Annons

Straffmaximum tio år. Plus två plus två år på grund av brottens grovhet och då det rör sig om fler brott. Med detta lämnade chefsåklagare Krister Petersson över hasch-målet till rätten.
Medan försvararna övergick till att försöka övertyga rätten om att klienterna visserligen planerat kriminalitet - men inte vad det stod åtalade för!

Åklagaren Krister Petersson ansåg sig ha bevisat att de tre som greps i anslutning till beslaget av 404 kilo i lastbilen utanför Mariestad i början av november bara genom den transporten gjort sig förtjänta av lagens strängaste straff.
De hade alla begått grovt narkotikabrott och grovt smugglingsbrott - flera gånger om.
För penningtvättaren Hjalmar F, 54, mätte Petersson ut tre år, för förre kyrkvaktmästaren Nils L, 61, ett och ett halvt år. Det senare för deltagandet i en planerad knarktransport som aldrig blev av. Absurt, tyckte försvararen Curt Sandström:
– Skulle den här öldrickande bohemen och flummaren ge sig ut och köra 2-300 kilo hasch? Det är fullständigt uteslutet!

Problem

De tre huvudmännen har haft uppenbara problem med att förklara sig. De har löst det genom att framstå som ovetande och - inte minst - genom att erkänna planering av brott som aldrig blivit av.
Huvudmannen Magne Ps försvarare Hans Carlsson medgav att denne förvisso planerat stor smuggling av sprit till Sverige. Och försökte övertyga rätten om att den 50-årige venjansbon förts bakom ljuset av kamraten Niklas K, 48, från Älvdalen.
– Han har helt uppenbart agerat på någon annans uppdrag. En uppdragsgivare vi inte fått fram här, hävdade Carlsson.
Vilket skulle vara den som skickat Niklas K till Holland för att hämta haschet.

Ovetande

Kamraterna har framställt sig som lika ovetande. Visst, de har varit ute i onda avsikter men att de skulle frakta så mycket hasch hade ingen av dem haft en aning om. De trodde sig smuggla tobak eller något annat illegalt.
De beslagtagna 404 kilona, omfattande telefonavlyssning, beslag av vapen och pengar och de stora växlingarna av vad åklagaren hävdar vara inkomster från knarkaffärerna blir svåra att komma ifrån.
Samtidigt finns obesvarade frågor. Oklarheter.
Niklas K har uppenbarligen haft kontakt med andra. Har har visat agg till Magne P. Dessutom påpekade Hans Carlsson att de hade med sig alldeles för lite pengar för att kunna köpa så mycket hasch.
Dom faller om någon vecka.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons