Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskjutna polismännen träffade Mattias Flink

Annons

Beslutet att öga mot öga möta mannen som försökte döda dem har mognat fram under flera år. Under hösten togs kontakter som ledde till ett möte mellan polismännen Olavi Blomfjord och Berndt Bergström och massmördaren Mattias Flink.
- Man måste försöka gå vidare med sitt liv och inte fastna i hat. Hat är en destruktiv känsla. Hat bryter ner dig själv och inte Flink. Ett sånt här möte är ett sätt att försöka komma ur detta, säger Olavi Blomfjord.

- Jag möter gärna mina offer, sa Flink i Örebro tingsrätt och önskade ett samtal med dem han skadat för livet. Ett försök att skapa trygghet. Livstidsfången avslöjade att han redan träffat och pratat med några av offren.

Bra möte

Polismännen Bergström och Blomfjord är offer nio och tio för Mattias Flink. Offer för mordförsök. Flinks sista kula träffade taket på en polisbil. Bakom den, 57 meter bort, hukade Berndt Bergström och Olavi Blomfjord. De besvarade elden från massmördarens automatkarbin med k-pist och pistol. Och fällde Flink.
De båda polismännen är de enda i dramat som undkom utan fysiska skador. De tycker att mötet med Flink var positivt.
- Vi är de av hans offer som är minst drabbade. Vi fick inga fysiska skador. Vi miste inga anhöriga. Jag har full förståelse för att de som gjort det känner annorlunda. Men för oss var det tveklöst bra, säger Bergström.
- Det var ett bra möte. Jag fick berätta vad som hände mig, hur jag kände och hur jag känt efteråt. Det kallas för kurativ rättvisa. Det finns goda erfarenheter av sådan. Jag har inga "hard feelings" mot honom idag, säger Olavi Blomfjord och fortsätter:
- Jag vill inte säga hur andra ska göra, men jag tror att det vore bra för de anhöriga att träffa honom.
De båda polismännen upptäckte ett behov av att prata som de inte riktigt insett före mötet. Att det fanns ett slags terapeutisk vinst i att mötas och talas vid.
- Det var bra att träffa honom. Det rensade luften på något vis. Vad som sas är inget vi vill prata om, men vi vara alla tre överens om att mötet gett oss något positivt. Det är lättare att hata någon man aldrig träffat, säger Berndt Bergström.

Försonande

Bara bråkdelar i tid och avstånd avgjorde liv och död vid förra mötet med Flink. Tiden som förflutit har ändå lett till någon form av försoning. Världen blir inte bättre med Flink bakom galler för resten av hans liv.
De båda polismännen är rädda för att säga för mycket, för att kanske såra någon. De har hört jämförelsen med en rattfyllerist som kör in i en busskur och dödar flera personer. Bergström finner relevans i jämförelsen.
- Jag känner avsky för vad han gjort, det lidande han orsakat. Egentligen är jag nollställd mot honom som person. Men blir samhället bättre av att ha honom inspärrad? jag överlåter åt rättsväsendet att döma, säger han.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons