Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut efter 3,5 timmar lång debatt

Annons

Landstingstvätten placeras i Fredriksberg. Det blev klart efter en 3,5 timmar lång debatt i landstingsfullmäktige i går. Oppositionen var splittrad. Framförallt centern där gruppen splittrades helt.

Tvätten byggs upp i samma byggnad som gamla tvätten. 31 miljoner investeras i maskiner. Runt 25 personer beräknas få jobb när avtalet med Textilia i Långsele som sköter tvätten i dag går ut i februari 2009. Efter att ha manglat tvättfrågan hela förmiddagen blev beslutet; 57 ja, 22 nej och fyra som avstod. Moderaterna lämnade en reservation som Dalarnas sjukvårdsparti ställde sig bakom. Folkpartiet och kristdemokraterna röstade med socialdemokraterna och majoriteten. Men inte utan protest.
- Vi står med skägget i brevlådan och har inget annat val, sade Birgitta Sacrédéus, kd.
- Ni har målat in oss i ett hörn. Hade vi haft mer tid på oss hade vi kunnat genomföra en upphandling i lugn och ro och ställt den mot att tvätta i egen regi, tyckte Bo Brännström, fp.
Göran Engström hörde till dem i c-gruppen som röstade ja. Han betonade att Region Skåne beslutat att tvätta i egen regi. Han kritiserade också Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv, lika skarpt som Alf Johansson, s, landstingsstyrelsens ordförande. Ström hade mailat ledamöterna innan mötet och argumenterat för att låta privata få chansen att lägga anbud.
- Ström har gjort betydande övertramp och antytt att Anders Roos som utrett frågan agerat i egna intressen, sade Engström.
- Svenskt Näringsliv vill privatisera oavsett vad det kostar och Ström uttalar också ett förtäckt hot om att frågan kan prövas juridiskt om vi inte gör som han vill, sade Alf Johansson, s.
Han talade om Ströms hänvisning till en regeringsrättsdom som ger bakläxa till 14 kommuner i Skåne som bildat ett gemensamt bolag för sophanteringen. Konkurrensverket har sagt att den domen kan få betydelse även för andra.
- Men det gäller inte verksamhet i egen regi. Det kan ingen hindra oss från.
Elisabeth Lindén-Brandt hörde till c-gruppen om ville utnyttja Textilias erbjudande att förlänga nuvarande avtal för att få tid att ta in anbud från andra för att få en koll på kostnaderna. När hon fick nej på det avstod hon från att rösta.
En sådan förlängning skulle bryta mot lagen om offentlig upphandling, menade Bo Brännström, fp, och Ivan Eriksson, s, kallade idén "urbota dum" eftersom landstinget redan förlängt avtalet en gång.
- Vi ska inte leka tvättmästare, tyckte Seth Holmström som pekade på hur miljonerna rullat genom åren i alla turer runt tvätten.
Han tyckte också att utredningen var undermålig.
- Det framgår till exempel inte att avloppen måste renoveras och att pannan är gammal. Jag tror att kostnaderna landar på 50-60 miljoner i stället för 31.
Det är ingen princip att tvätta i egen regi, betonade Kjell Lindgren, s, ordförande i Servicestyrelsen.
- Det är det mest lönsamma i dag.


KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.seMer läsning

Annons