Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidraget från Region Siljan har upphört - utan pengar risk för nedläggning

Annons

Folkmusikens Hus i Rättvik är i gungning. Det fattas 400 000 kronor för att verksamheten ska kunna fortsätta. Region Siljan har upphört med sitt bidrag.
- Vi är ganska förskräckta. Händer inget så måste vi börja planera för avveckling. Det skulle vara förödande, säger Lars-Erik Kalles, ordförande i styrelsen för Folkmusikens hus.

Nästa vecka håller Folkmusikens hus ett möte med Region Siljan där siljanskommunerna ingår.
- Man måste bestämma sig politiskt. Alla säger att det är viktigt men man har inte samlat ihop sig. Vi har kämpat sedan i höstas för att garantera en långsiktigt bra finansiering.

Måste varsla

Men nu måste vi varsla personalen, säger Kalles. Årsskiftet blir i så fall slutpunkten.
- Vi försöker på alla sätt. Sponsring är nära nog omöjligt. Det kräver motprestation i synlighet och där har folkmusik låg attraktion, säger Per Gudmundsson, verksamhetsledare vid Folkmusikens hus.
Det pågår också försök att få mer pengar från statliga Kulturrådet.
Region Siljan har för sin del bollat frågan vidare till Region Dalarna. Men inte fått något svar.
- Folkmusikens hus är en oerhört viktig verksamhet. Men vi har inte pengar. Region Siljan måste som alla andra se över sina kostnader, säger Marie Olsson, vice ordförande i Region Siljan.

Ett länsuppdrag

- Det finns två länsmusikuppdrag, Musik i Dalarna som hela länet bidrar till och Folkmusikens hus där vi fem kommuner omkring Siljan gått in. Vi menar att det är ett länsuppdrag som ska fördelas på alla kommuner. Hela regionen måste ta ansvar.

Mer läsning

Annons