Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilhandlare X i nya affärer med förbrytare - affärspartner i bankkupp

Annons

När bilhandlare X som Tony Rickardssons sponsor ställdes inför frågor om lån till förbrytare sa han sig ”blivit blåst” på 27 miljoner av en av dem. Fordran låg kvar som revers på 24 miljoner i hans kassaskåp. Och utgör nu del i det bokföringsbrott han åtalats för.
Idag kan DD avslöja att X sålt de 24 miljoner för 825 000 - till ännu en kriminell affärsbekant.

Reversen med kraven på de 24 miljonerna är resterna av den 65-årige bilhandlarens utlåning till bedragaren Paul E, 48, under 80- och 90-talen. Under en rättegång berättade bilhandlaren själv att han lånat ut 470 miljoner bara till Paul E.
Lånen förmedlades vidare till andra aktörer som med pengarna gjorde mer eller mindre ljusskygga affärer med dem. De mest kända lånen, sammanlagt drygt 45 miljoner, gick till köp av skalbolag i den så kallade A-presshärvan.
Paul E förmådde inte hålla ordning på sina affärer och betalade stundtals tillbaka gamla lån med nya. Kvar blev en skuld på 24 miljoner, bekräftad i den aktuella reversen.

I fängelse

I utredningen mot bilhandlare X förnekar han brott, bland annat med hänvisning till att reversen är värdelös. I brev till åklagarmyndigheten påpekar försvararen Anders Grahn att Paul E sitter i fängelse, har näringsförbud, är försatt i konkurs och är restförd hos kronofogden för obetalda skulder om 18 291 631 kronor.
Vilket i stor sett är korrekt.
Paul E dömdes i oktober 2007 till fyra års fängelse för grova ekonomiska brott och skulden har senaste månaden växt drygt 70 000, förmodligen ränta.
Däremot är han på fri fot.
– Jag har inga skulder till X, säger Paul E när DD når honom.

Såldes

Med det avser han att reversen aldrig speglat verkligheten. Men det är under alla förhållande riktigt. Reversen med ett angivet värde om 24 094 118 miljoner såldes den 14 december 2005 - för 825 000.
Köpare var fastighetsbolaget Oxeli AB i Karlskoga.
Enligt åtalet visar den här affären att reversen förvisso inte var värdelös för bilhandlare X.
Oxeli AB var vid köpet på obestånd och försattes sedermera i konkurs i februari 2007. Företrädaren, en idag 45-årig man, var då redan i personlig konkurs.
Oxeli hade inga tillgångar medan skulderna uppgick till 2 330 733 kronor. 45-åringen hade del i en fastighet värd 87 500 och skulder om totalt 1 336 751 kronor. Ingen bokföring fanns kvar och för de bristerna dömdes 45-åringen i augusti 2007 till två månaders fängelse.

Bankkupp

I januari greps 45-åringen igen, misstänkt för delaktighet i de spektakulära bedrägeriförsöken mot Swedbank i Knivsta och Långshyttan. Kuppmännen bröt sig in i Knivsta-banken, placerade styrutrustning på en av datorerna och var en hårsmån från att lyckas föra över vad som antas vara 50 000 000 till ett privat konto.
Förmodligen var det 45-åringens konto som skulle användas.
Han åtalades för medhjälp till alla tre försöken, men frikändes. Han påstods dels ha skaffat utrustning, dels ställt sitt konto till förfogande för mottagande av bytet. Uppsala tingsrätt anser det uppenbart att han känt till de planerade kupperna men att bevisen inte räcker för att fälla honom för medhjälp.
Däremot dömdes 45-åringen för vapenbrott, brott mot vapenlagen, narkotikabrott och olovlig körning till två månaders fängelse. Straffet var då avtjänat i häkte.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons