Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnbitne mannen blir snart pappa

Annons

Björnen bet 29-årige Johnny Smedberg i huvudet, armen och benet. Han fick opereras för sina svåra skador.
- Jag är glad att han lever. Han ska bli pappa snart, säger frun Maria Smedberg, Orsa.

Orsabon arbetade med röjning cirka en halvmil utanför Skattungbyn, mot Furudal till. Hans Skarp och Mikael Falk, också från orsatrakten, jobbade uppåt 100 meter bort längs skogsvägen. Motorsågarna gjorde att de inte hörde attacken. Johnny Smedberg lyckades själv ta sig fram till skogsvägen och bort till kamraterna.

Sju centimeter jack

- Han kom ut ur skogen alldeles blodig. Det första jag tänkte var att han sågat sig i ansiktet med röjsågen. Direkt han fick kontakt med mig sjönk han ihop, berättar Hans Skarp och fortsätter:
- Han hade blivit biten ovanför knät på vänster ben och i vänster arm. Han hade också ett skapligt stort jack - sju centimeter - mitt på huvudet. Han sa att han hade väldigt ont i armen och att han inte hade någon känsel i den. Han sa att det var en stor björn.

Knöt med kläder

Hans Skarp frågade inte så mycket mer utan agerade istället. Han knöt åt armen och benet med kläder för att stilla blodflödet, kontrollerade att huvudsåret inte blödde så mycket och ringde 112.
Han och Mikael Falk hjälpte Johnny in i bilen och körde till Skattunge handel, där ambulansen mötte upp.
- Han var vid medvetande hela tiden.
Johnny Smedberg kördes till Falu lasarett där han konstaterades vara svårt skadad. Han opererades under eftermiddagen.
DD pratade med hans fru i går kväll.
- Jag är glad att han lever, sade Maria Smedberg.
Arbetskamraten Hans Skarp beskriver sig som skakig efter dramat. Men han är inte rädd för att fortsätta arbeta i skogen. Han är medveten om att han kan stöta på björn men säger sig tänka mer på getingar på sommaren.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons