Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge kar mest

Annons

Borlänge ökar särklassigt mest bland Dalarnas kommuner 2008.
Sämre går det för Siljanskommunerna,Västerdalarna och Hedemora-Säter.
Minussiffror beror mest på för få nyfödda, plussiffror beror på stor inflyttning från utlandet.

Totalt ökar invånarantalet i länet med 119 personer. Men det slår väldigt mycket mellan de olika kommunerna.
Borlänge ökar med 360 personer och är därmed den kommun som ökar mest. Ett födelseöverskott på 98 personer och stor inflyttning från utlandet är orsakerna till Borlänges ökning.

Åtta tappar

Andra kommuner som ökar är Falun med 68 personer, Avesta 39, Gagnef 17, Ludvika 35, Smedjebacken 38 och Mora 19. Övriga kommuner minskar antalet invånare.
Mer bekymmersamt är det i Siljansområdet. Orsa, Rättvik och Leksand tappar tillsammans 159 invånare. Även Västerdalarna tappar 105 invånare i Vansbro och Malung-Sälen. Älvdalen minskar med 64 personer. I södra Dalarna tappar Hedemora och Säter tillsammans 136 invånare.

Det föds för få

Födelseöverskott är det bara i centrala Dalarna, Borlänge, Falun, Gagnef och Säter. Räknat på hela länet är det dock så att det är fler som dör än vad det föds barn. Totalt är det minus 260.

Från utlandet

Inflyttningen från utlandet är orsaken till att det trots allt ökar antalet i hela länet. 1 550 personer flyttade in från utlandet, medan 537 flyttade ut. Befolkningsstatistiken gäller för de tre första kvartalen, fram till sista september.
Räknat på det senaste kvartalet har befolkningen i Dalarna minskat med 77 personer. Bara fyra kommuner, Borlänge Falun, Smedjebacken och Gagnef har plussiffror.

per eklund
per.eklund@daladem.se
0243-920 28

Mer läsning

Annons