Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutalt överfall på 18-åring - 33-åringens DNA hittat i mordlägenheten

Annons

En 32-årig man som tidigare misstänkts för mordet på Pernilla Theorin i Avesta sitter idag häktad, misstänkt för ett brutalt våldtäktsöverfall i Skövde.
I samband med våldtäktsförsöket misshandlades det 18-åriga offret svårt av gärningsmannen. 32-åringen kom att misstänkas för mordet i Avesta sedan hans DNA påträffats i mordoffrets lägenhet. Han har hela tiden nekat till mordmisstankarna.

Utredningen mot 32-åringen las ner för drygt ett år sedan. Åklagaren PG Persson förklarade att han inte ansåg att bevisen mot mannen räckte.
Han förhördes tidigt i utedningen och förnekade då att han varit i Pernilla Theorins lägenhet.

Nekade trots DNA

När hans DNA senare påträffades där blev han misstänkt för mordet. 32-åringen nekade och förklarade sin tidigare lögn med att han inte ville bli inblandad i mordutredningen.
32-åringen har vidare under många år kämpat med psykiska problem. Han dömdes för misshandel 2002 och för grovt rattfylleri 2005. Den senare domen blev villkorlig, kombinerad med föreskrifter om psykiatrisk vård.
I personutredningen i samband med domen noteras att han lider av depressioner och panikångest vilket antas kräva medicinering i åtskilliga år.

Överfölls

I samband med frigivningen flyttade 32-åringen från Dalarna till en mindre ort i Västsverige. Där har han levt ett obemärkt liv.
Natten till den 6 juli fick polisen larm om ett våldtäktsöverfall på vad som kallas Elins Esplanad i ett köpentrum i centrala Skövde.

Våldtäktsförsök

En 18-årig kvinna hade utsatts för ett våldtäktsförsök och misshandlats svårt av en för henne okänd man. Hon hade utsatts för både sparkar och slag, fördes till sjukhus och bedömdes där som svårt skadad.
En polispatrull med hund skickades till platsen och spårade upp vad som visade sig vara 32-åringen. Han greps 04.15 på morgonen och anhölls några timmar senare.

Förläng åtalstid

32-åringen häktades ett par dagar senare och sitter ännu häktad. Åtal skulle ha väckts på tidsdagen men åtalstiden färlängdes till 18 augusti.
Kammaråklagare Sofia Karlsson vid åklagarmyndigheten i Skövde bekräftar att 32-åringen är häktad för försök till grov våldtäkt vid aktuell tid, men vill i övrigt inte kommentera några detaljer kring utredningen.

Följer utredningen

Utredarna av mordet i Avesta vill heller inte för dagen ge några kommentarer.
- Men vi följer förstås med stort intresse utvecklingen i Skövde, säger Rolf Rickmo vid Avestapolisen.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons