Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Byggettans ordförande vill ha landsomfattande mobilisering

Annons

Om Lissabonfördraget röstas igenom kan det bli fritt fram för lönedumpning i Sverige.
Det menar Byggettans ordförande Johan Lindholm. Han vill att riksdagen bromsar godkännandet av fördraget. Stråth-utredningen ska ligga på bordet innan vi godkänner kräver han.
- Det här handlar om EU:s grundlag och måste utredas mer. Går man med i en förening, så vill man först se vad som står i stadgarna, säger han i en jämförelse.

På ett fik i Grängesberg talade Byggettans ordförande Johan Lindholm i går.
- Det är generationers slit som ligger till grund för den svenska modellen och kollektivavtalen, och nu ska vi vrida klockan tillbaka. De garantier som våra politiker och fackliga företrädare lovade oss 1994, gäller inte längre. Och självklart måste vi se Stråth-utredningen innan fördraget ratificeras, säger han.

Irland röstade nej

Han hoppas att tiotusentals personer sluter upp när en landsomfattande manifestation äger rum i Stockholm den 18 november. Vänsterpartiet och miljöpartiet röstar emot, men fler socialdemokratiska ledamöter måste övertygas om att skjuta på raticifieringen.
- Alla som är oroliga för den svenska modellen måste komma. Det här gäller inte bara Byggnads utan hela fackföreningsrörelsen, manar Lindholm.

Grogrund för rasism

Lindholm är rädd för att om de svenska kollektivavtalen inte ska gälla, så ger det en grogrund för främlingsfientlighet. Han får medhåll av Erik Hellqvist från Byggnads i Smedjebacken.
- När folk kommer hit och jobbar för reapriser, så är det lätt hänt att folk blir förbannade på både dem och på systemet, och det leder till att ett parti som sverigedemokraterna kan gå framåt, säger han oroat.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons