Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Meurling, stafett-läkare i Ludvika lasarett

Annons

Carl Meurling har sin tjänst på universitetssjukhuset i Lund. Han arbetar också som stafettläkare på Ludvika lasarett.
- En bra kombination. Men ville jag enbart tjäna pengar skulle jag åka till Norge.

Carl Meurling har arbetat cirka åtta veckor om året i Ludvika sedan 1997.
- Ett lyckat drag att locka hit honom. Han jobbar i princip för två men får inte dubbel lön, säger Peter Rindevall, överläkare vid medicinkliniken.
I vanliga fall kan landstinget tvingas betala runt 40 000 kronor i veckan för en stafettläkare som är specialist, dubbelt så mycket som för en fast anställd. Meurling som är dubbelspecialist får 25 000 kronor i veckan.
- Mina kollegor i Lund undrar varför jag åker till Ludvika och inte till Norge. Men jag vill hellre jobba åt ett landsting än åt ett stafettbolag. Det är en principsak. Och jag trivs här i Ludvika. Det skulle krävas 5-6 fast anställda specialister för att medicinkliniken i Ludvika skulle få full bemanning på läkarsidan, berättar Rindevall.
- I dag är vi två ordinarie läkare och en som gått i pension som rycker in. Vi klarar oss med det och den tjänst som Meurling är med och delar på. Det minskar risken för röda siffror i budgeten.

Specialist

Meurling är specialist i invärtesmedicin och kardiologi. Invärtesmedicinare möter runt hälften av alla patienter med hjärt- och kärlsjukdomar som kommer till en medicin-klinik och minst 70 procent av dem som kommer till akuten med samma åkommor.
I Ludvika arbetar han både på medicinavdelningen och har full mottagning och fungerar som handledare för nyutexaminerade läkare.
- Tio timmar är en normal arbetsdag. Det tar några timmar varje dag efter tjänstens slut att bedöma arbetsprov, ultraljud och andra undersökningar av hjärtan och blodtryck samt att skriva brev till patienter.
- Så kan man jobba i en vecka men inte 52 veckor om året. Men jag känner personalen och har varit med och byggt upp rutiner här på kliniken. Och jag möter mina egna patienter på kontroller varje år eller halvår. Det blir väldigt effektivt.
Lunds universitetssjukhus är en koloss med runt 1 200 läkare mot Ludvika lasaretts 15-tal.
- I Lund är det en väldigt högt specialiserad vård och jag tycker att det är ganska roligt att kombinera den med en mer normal nivå som här i Ludvika. Samtidigt är mina erfarenheter viktiga för att upptäcka patienter med ovanligare och svårare hjärtsjukdomar.

Hur kan du avsätta så mycket som åtta veckor om året i Ludvika?
- Det blir väldigt mycket jour i Lund. Efter nya arbetstidslagen är kraven på dygnsvila ännu högre. Det blir mycket komptid.

Behöver man inte kompledigheten för att vila upp sig?
- Jag vilar ungefär hälften av komptiden och jobbar hälften av tiden här i Ludvika. Jag påstår inte heller att pengarna är betydelselösa. Men de är inte det viktiga.

Politikerna i landstinget jobbar för att minska stafettläkarkostnaderna. Och stafettläkare rent allmänt är ingen optimal lösning, tycker Meurling.

Ont om kardiologer

- Det är inte bra med läkare som kommer och gör en insats och sedan försvinner. Många stafettläkare lämnar också efter sig många ouppklarade arbetsuppgifter som prover som ska följas upp. I mitt fall tar jag hand om allt sådant själv.
Det är ont om kardiologer i hela landet, berättar Rindevall.
- Ludvika lasarett har knappast någon chans att få en fast anställd kardiolog med den spetskompetens som Meurling har. För mindre sjukhus är det här en väldigt bra lösning, betonar han.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons