Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsåklagaren lägger ner utredningen

Annons

Att Anders Eklund trots tips till falupolisen kunde gå fri visar ”självklart och med en tydlighet som inte kan lämna någon oberörd” vikten av ständig aktivitet och ”tillvaratagande av alla tänkbara resurser”. Med detta konstaterande lägger vice chefsåklagare Bo Lindgren ner utredningen kring det missade tipset i Pernilla-utredningen. Ingen kommer att åtalas.

Det var sedan Eklund erkänt morden på Pernilla Hellgren och Engla Höglund och polisledningen fått klart för sig att ett tips om den 42-årige lastbilschauffören i över ett år legat obearbetat i Pernilla-ärendet som Lindgren kopplades in.
Hade tipset bearbetats i tid och lett till förhör och DNA-prov hade Eklund kunnat gripas och mordet i Stjärnsund förhindras.
Bo Lindgren redovisar en rad förhör med inblandade tjänstemän och konstaterar att det funnits uppenbara brister i hanteringen. Han konstaterar vidare att JO redan 2004 påpekat brister i utredningsverksamhet hos dalapolisen men att dessa trots det kvarstår.
Trots de kritiska synpunkterna finner dock inte Lindgren att bristerna är så allvarliga att någon kan sägas ha varit straffbart oaktsam.

Brist

I materialet åklagaren hänvisar till finns handlingar som visar att det framställts begäran om förstärkning av utredningspersonal samt gjorts försök till ny personalfördelning.
Lindgren har också hittat belägg för att det tagits initiativ för uppföljning, prioritering och förstärkning. En del kritik riktas mot bristande registerföring.
Det kan nämnas att utredningsmaterialet omfattar drygt 23 000 dokument varav drygt 12 000 personer och ytterligare 1 500 uppgiftslämnare.
Anders Eklund dömdes den 6 oktober till livstids fängelse för de båda morden.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons