Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna med i Vårdförbundets nya varsel

Annons

Dalarna finns med när Vårdförbundet lägger nya varsel. Nio kommunala sjuksköterskor i Falun, Borlänge, Ludvika och Vansbro tas ut i strejk den 5 maj om inte parterna enats innan dess.

-- Vi är beredda på strid. Vi måste få lön efter kompetens, säger Marion Vaeggemose, Ingalill Hurtig och Sefija Larsson som jobbar med plakat och banderoller inför en manifestation på lördag i Falun.
De första varslen som främst berör storstäderna träder i kraft på måndag. De nya varslen som Vårdförbundet lade i går omfattar samtliga regioner och landsting och 40 kommuner. I Dalarna berörs nio kommunala sjuksköterskor; en kontaktsjuksköterska på omvårdnadsförvaltningen i Falun, en sjuksköterska/utredare på Marnäsliden i Ludvika, tre enhetschefer/ platschefer i Vansbro och tre enhetschefer på Hällsjöhemmet i Borlänge och en kontaktsjuksköterska i Borlänge.
Ingalill Hurtig, styrelseledamot i Vårdförbundet i länet, berättar att medlemmarna är stridsberedda.
-- En grundutbildad sjuksköterska har en treårig akademisk utbildning och får cirka 20000 kronor i månaden i ingångslön. Efter 20 år i jobbet är lönen kanske fyra tusen kronor högre. De flesta har specialistutbildning på totalt 4-4,5 år och tjänar då några tusen kronor till utom i storstäderna där lönerna är betydligt högre.
-- Det är alldeles för lite i förhållande till den kunskap och kompetens vi har.
Landstinget Dalarna hör inte till de sämsta, säger hon.
-- Det finns kommuner och landsting som lagt de tvåprocentiga höjningarna i det avtal som nu är uppsagt som ett tak och inte ett golv.
Sjuksköterskorna sköter alltmer teknisk apparatur, betonar Marion Vaeggemose.
-- Men vi ligger långt under män med lika lång utbildning i andra branscher.
Det måste löna sig att vidareutbilda sig, betonar de.
-- I dag är det många som inte vill kosta på sig en vidareutbildning eftersom det lönar sig så dåligt, säger Marion Vaeggemose.
Hur drabbas patienterna om ni strejkar?
-- Patienter drabbas men ingen får drabbas så att det bli livshotande, säger Ingalill Hurtig.
Vårdförbundets krav är minst 22000 kronor i ingångslön och 1700 i månaden i år och lika mycket 2009 samt extra påslag till specialistsjuksköterskorna. Det är baserat på läkarnas lönehöjningar, enligt förbundet.KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se
Mer läsning

Annons