Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DD hemma hos 77-årige jägaren

/

Annons

En världsunik vargattack mot människa, eller stövaren som hälsade på passskytten under harjakt? Åsikterna går minst sagt isär. Vargforskaren Jens Karlsson tvivlade från början på vargattack och besöke i går i Rifallet, Grangärde finnmark. Han sade sig igår eftermiddag vara tämligen säker att det var hund som puffat den oförberedde jägaren på benet. DD har även träffat 77-årige jägaren, som vidhåller att det var en varg men ingen "vargattack”.

Det har blåst upp en mind-re mediastorm över landet om harjägaren i Grangärde finnmark. Platsen är mellan Grängesberg och Dan Anderssons diktarstuga Luossa, som vid halvtolvtiden i måndags skulle ha blivit attackerad och biten av varg.
- Osannolikt, sade vargforskaren Jens Karlsson, Grimsö forskningsstation, direkt och hämtade den 77-årige jägaren i bostaden och körde upp till Rifallet där det hände.
- Det rådde snöfall och inte bästa förhållanden. Men vi var upp på åsen där han stått, som var snöfri i måndags men med gammal snö runtomkring.
77-åringen visade var han stod på harpass när han oförberedd plötslig kände en puff på sidan av benet. Han blev så paff att han ramlade omkull, i fallet tolkade han det som att djurets tass träffade örat. I bråkdelen av en sekund såg han vad han uppfattade som en ungvarg på några meters håll och avlossade ett hagelskott upp i luften.

Inga vargspår

- Vad vi såg var jägarens egna fotspår samt ett hundspår som kommer upp på den lilla kullen och går därifrån, säger Jens Karlsson.
- Jägaren är jättetrevlig och har lämnat en klar redogörelse. Jag påstår inte han ljuger, men vi ringade in myrarna, även vägarna, där omkring utan att hitta annat än hundspåret. En varg är tyngre och borde också lämnat spår.
- Av hans beskrivning och de spår vi fann tror vi att det var jaktkompisens stövare, en unghund som inte fick upp någon hare, som kom bakifrån och hälsade med nosen. Passkytten var oförberedd, tumlade omkull och då kan tassen ha träffat örat.
Rovviltspåraren Göran Jansson, Fredriksberg, var med i går och understryker att de borde ha hittat vargspår, efter det spårningsarbete som nedlades, men gjorde det inte.

Huvudfiguren själv

DD har träffat 77-åringen, i går huvudfigur i en ny uppblossad vargdebatt med frågeställningen om en frisk varg skulle attackera en människa, i bostaden i Högfors. Han är lågmäld och sjuklig och vill inte framträda med namn eller bild.
Han kallar inte det som hände i Rifallet för "varg-angrepp” eller "attack”. Men han vidhåller att det var en ungvarg som plötsligt kom från sidan. Han kände en puff mot benet, ramlade omkull och sköt sedan liggande över vargen.
- Om det var vargens tass som rev mig i örat eller en kvist på marken när jag stöp kan jag inte säkert säga.
Han säger sig inte ha andra skador än rodnad/ blessyr på örat. Han tog ändå det säkra för det osäkra och uppsökte Lindesbergs lasarett för att få stelkrampsspruta och penicillin. Närstående tyckte det 77-åringen berättade för sjukvårdspersonalen var hemskt och det blev i artikeln i Nerikes Allehanda: "Först bet vargen tag i mitt öra och sedan började den slita i mina kläder”.
- Jag är inte rädd för varg och är inte varghatare, säger 77-åringen och visar en silverring med ett varghuvud på sitt finger.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons