Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De mobila vagnarna kommer att försvinna

Annons

Mammografin centraliseras till två fasta enheter i länet - Mora och Borlänge.
Hittills har mammografin varit mobil och besökt varje kommun i länet.
Landstingsstyrelsen är eniga i beslutet. Den medicinska kvaliteten väger tyngre än att tillgängligheten, var styrelsens bedömning.

I Dalarna har kvinnor mellan 40 och 70 år sedan många år kunnat utnyttja en väl fungerande mammografiscreeningverksamhet genom rullande mobila enheter, vilket lett till att sjuklighet och dödligheten i bröstcancer är låg i länet.

Digitalisering

Nu blir verksamheten digitaliserad med avancerade IT-funktioner och IT-kommunikation, vilket anses säkrare att installera i fasta lokaler.
Arbetsmiljön förbättras också för personalen.

M-förslag avslogs

Moderaterna i landstingsstyrelsen yrkade på att man skulle ta reda på hur mycket det kostar att införa mobila enheter med digitalutrustning, som det finns i Skåne.
Moderaterna ville också att det görs en undersökning i hur stort tappet blir när tillgängligheten försämras. Men båda förslagen avslogs.
Däremot kommer kvinnorna att själva få välja vilken ort de vill resa till.

Får betala själva

Men resan och ersättning för förlorad arbetstid får kvinnorna stå för själva, eftersom mammografin räknas som en hälsoundersökning.
Landstinget kommer att ge ut ett informationsbroschyr om den nya förändringen. Den bifogas vid kallelse till mammografiundersökning.


Mer läsning

Annons