Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltidsregeln viktigaste frågan i Anna Söderbäcks nya jobb som kulturordförande

Annons

Operasångerskan Anna Söderbäck har gjort sig känd med bland annat soppopera och Vinterfest. Nu blir hon ordförande för Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd och ska föra 30000 medlemmars talan i kulturfrågor.
-- Akuta frågan är a-kassan. All frilansverksamhet är hotad, säger hon.

Redan den 2 juni ska Anna Söderbäck träffa kulturdepartementet och kulturministern. Hon har mycket att sätta sig in i eftersom Klys omfattar 18 medlemsorganisationer.

”Ny finansiering krävs”

-- Det viktiga är att man är en frontfigur som kan lyssna och föra fram organisationens åsikter. Jag tror inte att det är enkelt, men spännande.
Vilka ser du som de viktigaste frågorna?
-- Dels är det viktigt att följa och bidra till kulturutredningen så mycket som möjligt, i och med att kulturutövarna är dåligt representerade i utredningen. Men det akuta är a-kassan. Den 7 april infördes ju deltidsregeln som jag ser som en kapning av stammen till kultursektorn. En ny finansiering krävs om man vill ha kvar en professionell kader av frilansar, säger Anna Söderbäck och påpekar att 80--90 procent är frilansande.

Även de bästa har a-kassa

-- Jag tycker mig märka att man från regeringen tror att man bara får bort dem som ändå inte klarar sig så bra på arbetsmarknaden. Men all frilansverksamhet är hotad -- det gäller även de allra bästa. De har också hål mellan sina engagemang och går på a-kassa mellan varven.
Hon vittnar om att deltidsregeln redan har fått effekten att en del tvingas tacka nej till jobb för att deltidsdagarna tickar iväg.

Krispaket trots systemskifte

-- Jag tror att det ligger nära till hands att människor börjar arbeta svart och att man friserar verkligheten. Det är förskräckligt när ett system gör att människor anser sig nödgade att fuska, eller frisera verkligheten.
I sin nya roll hoppas Anna Söderbäck kunna påverka både arbetsmarknads- och kulturpolitiken.
-- Det kan vara så att vi är mellan två system, men just nu krävs ett krispaket, säger hon.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons